Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil osvobození Luďka Nečesaného v kauze úplatků

Právo, ČTK, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osvobození bývalého šéfa liberecké krajské nemocnice Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky v korupční kauze je pravomocné. Pražský vrchní soud ve středu zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečesaný přijal od několika firem úplatky ve výši 23 milionů korun. Podle justice se ale nepodařilo prokázat, že se skutek stal.

Foto: Michael Polák, Právo

Luděk Nečesaný u soudu.

Článek

„Nebylo prokázáno, že obžalovaný (Nečesaný) těmto firmám skutečně přislíbil nějaké nadstandardní zacházení. Musíme vycházet z toho, co prokázáno bylo: pouze to, že obžalovaný pro tyto firmy prováděl poradenskou činnost, kterou jim fakturoval, a firmy mu tyto faktury proplácely. Nic dalšího prokázáno nebylo,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Nečesanému hrozilo za přijetí úplatků pět až 12 let vězení, jeho manželce pak tři až osm let odnětí svobody za praní špinavých peněz. Třetí osvobozený obžalovaný Tomáš Macháček ze zdravotnické firmy MedicCor mohl za podplácení dostat až šestiletý trest.

Podle obžaloby Nečesaný dostával úplatky v letech 2009 a 2010, kdy byl ředitelem liberecké nemocnice. Čtyřem vybraným firmám údajně umožnil s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží.

Nečesaní chtějí výměnu soudce, oddálili tím odvolací řízení

Krimi

Úplatky pro nynějšího náměstka ředitele liberecké nemocnice dosáhly podle obžaloby 23 milionů korun. Peníze nedostával přímo, ale měly jít přes poradenskou firmu Sarmed, která byla Nečesaného manželky a u níž si firmy objednávaly různé poradenské služby. Vznik firmy Sarmed měl iniciovat Nečesaný, jenž také dohlížel na většinu firemních aktivit.

Luďka Nečesaného soud osvobodil

Krimi

„Od viny Nečesaného se odvíjí vina dalších obžalovaných. Nečesaný měl možnost ovlivnit výběr dodavatele a využíval toho,“ prohlásil v minulosti žalobce Lukáš Otipka, podle něhož o vině svědčí účetnictví firmy Sarmed.

„Její podnikání bylo zcela nestandardní. Obrat byl prakticky bez nákladů a mnohonásobně vyšší v době, kdy Nečesaný stál v čele liberecké nemocnice,“ prohlásil Otipka.

Vinu odmítli

Trojice obžalovaných vinu odmítla. „Nevina všech obžalovaných je prokázána. Skutek tak, jak je popsán v obžalobě, se nestal,“ uvedl Nečesaného obhájce, podle něhož je obžaloba postavena na nesouvislých detailech místo na relevantních důkazech. „Více než ředitel nemocnice ovlivňují dodavatele lékaři, kteří s dodávanými věcmi pracují,“ podotkl obhájce s odkazem na řadu výpovědí ve prospěch Nečesaného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám