Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 15,5 roku muži, co ubil kamaráda

Právo, Petr Marek
Olomouc

Na patnáct a půl roku za mříže poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Ivana Hudce (32) za to, že ubil ve Vrbně pod Pradědem svého o dvacet let staršího kamaráda. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 13. dubna, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odsouzený se navíc musí podrobit protialkoholnímu léčení. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Na verdiktu krajského soudu nemáme, co měnit. Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána, trest je zákonný a přiměřený,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Tragédie se odehrála loni 23. srpna v noci. Oba muži celý den strávili společným popíjením. Hudec kamaráda kvůli banálnímu konfliktu nejprve ve svém bytě srazil na zem, kde na něj začal našlapávat, kopat ho a bít pěstmi.

Nechal ho ležet na chodbě 

Šarvátka vyvrcholila tím, že ho už bezvládného vytáhl na chodbu domu, kde ho nechal bez pomoci. Tam muž na následky zranění zemřel.

Obžalovaný se hájil tím, že známý byl opilý a neustále ho urážel. U soudů ale nevypovídal. Co se stalo, popsal jen policistům v přípravném řízení.

„Pořád rýpal. Šel jsem spát a myslel jsem si, že dá pokoj. Místo toho se ale na mne vrhnul a začal mě škrtit,“ vypověděl tehdy. Ve snaze odvrátit další bití ho napadl.

Projevil lítost 

„Dal jsem mu dvakrát nebo třikrát pěstí.“ Nakonec ho vyhodil z bytu na chodbu. „Zůstal ležet na chodbě. Ptal jsem se ho, jestli mám zavolat sanitku, ale jen něco zamumlal. Pochopil jsem to tak, že žádnou pomoc nepotřebuje. Tak jsem mu přinesl polštář,“ dodal obžalovaný.

V bytě byla i známá obou mužů. „Ráno říkala, že stále leží na chodbě a spí. Šel jsem se podívat a bylo mi jasné, že je mrtvý. Myslel jsem, že asi v noci vstal a spadnul ze schodů,“ uvedl Hudec, jenž pak volal na tísňovou linku.

„Je mi to moc líto. Kdybych to mohl vrátit, nikdy bych ho k sobě domů nepozval,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám