Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 13 let za přípravu vraždy tety

Právo, Petr Marek
Olomouc

Pětačtyřicetiletý Pavel Nárožný z Přerova by si měl za přípravu vraždy své tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci, definitivně odsedět 13 let za mřížemi. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Olomouci, když zamítl odvolání obžalovaného proti předchozímu verdiktu krajského soudu.

Pavel Nárožný u vrchního souduVideo: Novinky

 
Článek

Vrchní soud se případem zabýval již potřetí. Poprvé předloni, kdy muži na základě jeho odvolání snížil na osm let původně třináctiletý trest vězení, který mu v prosinci 2017 uložil olomoucký krajský soud. Zohlednil přitom mimo jiné dosavadní bezúhonnost obžalovaného.

Kauzu však vrátil Nejvyšší soud (NS) s tím, že podle něj nejsou v tomto případě dány podmínky pro mimořádné snížení trestu odnětí svobody pod základní sazbu, která je 12 až 20 let.

Podruhé věc projednával soud loni. Nárožný však vznesl v průběhu jednání námitku podjatosti soudců a navrhl také, aby případ odňali Vrchnímu soudu v Olomouci a přikázali jej Vrchnímu soudu v Praze.

V obou případech však neuspěl. „Jsme vázáni právním názorem nejvyššího soudu a ten rozhodl, že nebyly splněny podmínky pro trest pod spodní hranicí zákonné sazby. Trest, který obžalovanému uložil krajský soud, pak označil za správný a řádně zdůvodněný. My jsme se s tím ztotožnili,“ vysvětlila soudkyně olomouckého vrchního soudu Renáta Sobalová.

Kauza přípravy vraždy tety jen tak neskončí, obžalovaný chce k soudu v Praze

Krimi

Muž, který se v jiném případě zpovídá z vraždy svého otce a také jeho manželky, svou vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že se stal obětí komplotu policie, která je na něj zaměřena z předchozího případu. Snažil se také zpochybnit i věrohodnost korunní svědkyně.

Motivem přípravy vraždy měla být snaha Nárožného zbavit se své příbuzné kvůli majetku v dědickém řízení, zejména rodinnému domu po jeho zavražděném otci v přerovské ulici U Žebračky, protože tetu bral jako překážku v užívání tohoto objektu, kde sám bydlel a kde se dvojnásobná vražda stala.

Korunní svědkyně potvrdila, že Nárožný vraždu tety plánoval

Krimi

Vraždu své příbuzné začal muž podle obžaloby plánovat od 26. října 2015, kdy dostal od Okresního soudu v Přerově nařízení k vyklizení nemovitosti. Roli vražedkyně měla sehrát známá Nárožného, která u něj bydlela. Ta se však v prosinci 2015 od obžalovaného odstěhovala a celou událost oznámila na policii.

Nárožný zároveň čelí obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky, k níž mělo dojít na podzim 2009. Jejich těla se nikdy nenašla, soud je prohlásil za mrtvé. Před soudem v této kauze stojí již od roku 2011.

Z dvojnásobné vraždy usvědčen dosud nebyl. Olomoucký krajský soud ho už třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil nadřízený vrchní soud. Kauzu má nyní na stole ostravský krajský soud, ve věci však dosud nerozhodl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám