Hlavní obsah

Vrchní soud definitivně očistil bývalého ředitele olomoucké fakultní nemocnice

Právo, Petr Marek
Olomouc

Zprošťujícím verdiktem skončila ve čtvrtek u Vrchního soudu (VS) v Olomouci kauza bývalého ředitele Fakultní nemocnice (FN) v Olomouci Radomíra Maráčka, který v souvislosti se svou někdejší funkcí čelil obžalobě z porušování závažných pravidel hospodářského styku, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což mu hrozilo až osm let za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Radomír Maráček (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

VS se tak ztotožnil s rozsudkem senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z letošního 21. března, proti kterému se odvolal státní zástupce.

Protiprávního jednání se měl manažer podle obžaloby dopustit v letech 2007 až 2009. Uzavírat měl pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů. Obžaloba ho vinila také z toho, že u zakázek na nákup přístrojů za desítky miliónů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci.

Zákon měl ředitel obejít i při uzavírání smluv na poradenské činnosti v oboru interních auditů, na konzultační činnost v oblasti personálního poradenství a řízení lidských zdrojů. Škodu, kterou měl tímto svým jednáním způsobit, státní zástupce původně vyčíslil na 6,8 miliónu korun, později ji zredukoval na tři milióny.

Podle soudu mohlo jít o správní delikt

Státní zástupce u VS požadoval vrácení věci KS s tím, že zprošťující verdikt není na místě, neboť podle jeho názoru u všech žalovaných skutků byla naplněna skutková podstata trestného činu. VS jeho argumenty však neakceptoval.

„Závěry krajského soudu jsou správné. V některém případě sice mohlo jít o správní delikt, rozhodně však žádný ze skutků není trestným činem,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

„Dnešní rozhodnutí soudu pro mě znamená osobní satisfakcí. Pozitivní je nejen pro mě, moji rodinu, ale i pro samotnou fakultní nemocnici. O návratu do ní však momentálně neuvažuji. Mám už jiné zaměstnání a tomu se chci naplno věnovat,“ řekl Právu Maráček, který FN řídil od roku 2007 do letošního 29. února a nyní je generálním ředitelem Lázní Karlova Studánka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám