Hlavní obsah

Vrazi bezbranného důchodce dostali osmnáctileté tresty

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Mnohaleté tresty padly v úterý u senátu Krajského soudu ve Zlíně. Za loupežnou vraždu 82letého seniora z Mistřic-Javorovce na Uherskohradišťsku mají strávit sedmadvacetiletý Slovák Roland Makó a devětačtyřicetiletý Libor Vaďura osmnáct let za mřížemi. Soud navíc Slováka doživotně vyhostil z České republiky. Rozsudek ještě nenabyl právní moci.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Snímek z květnového hlavního líčení, na kterém je ještě nyní uprchlý Vratislav Pospíšil (vlevo). Ten byl na rozdíl od Rolanda Makó (uprostřed) a Libora Vaďury stíhán na svobodě.

Článek

Oba muži čelili obžalobě z vraždy a porušování domovní svobody. Zároveň se s osmačtyřicetiletým Vratislavem Pospíšilem, který zřejmě loupež vymyslel a řídil z povzdálí, zpovídají z loupeže. Z tohoto trestného činu byl obviněn i čtyřiačtyřicetiletý Pavel Daniel, který však v lednu zemřel. Pospíšilovi, který utekl do Anglie a je stíhán jako uprchlý, senát udělil za loupež devítiletý nepodmíněný trest.

Podle státního zástupce Leo Foltýna si čtyřčlenná skupina pachatelů důchodce předem vytipovala. K místu dojeli recidivisté po obědě 27. listopadu 2009. Do domu, který byl odemknutý, vstoupili jen Vaďura s Makó. Mladý Slovák vešel nepozorovaně do kuchyně a začal hledat hotovost po šuplících. Vaďura se přesvědčoval, zda je majitel objektu doma. Jakmile jej objevil v jedné z místností, řekl mu, že je pracovník elektrárny a přišel zkontrolovat stav elektroměru.

„Měl jsem za úkol muže zabavit, než Makó najde peníze. Roland však za pět minut přišel k nám, nečekaně stříkl slzný sprej pánovi do obličeje, shodil ho na zem a pokračoval ve stříkání. Já mu řekl, že to tak vůbec nemělo být, a odešel jsem z domu,“ uvedl již dříve před soudem Vaďura, který byl v minulosti dvanáctkrát soudně trestaný mimo jiné za ublížení na zdraví.

Podle státního zástupce přepadený začal muže z domu vykazovat. Po útok slovenského agresora jej zřejmě Vaďura bil do hlavy kapesní svítilnou. „V úmyslu odstranit nepohodlného svědka poškozeného poté zatlačili do kuchyně. Makó ho rdousil rukama a Vaďura bil do hlavy dřevěnou holí – čakanem, čímž mu způsobili smrtelná zranění,“ sdělil Foltýn.

Výpovědi všech tří obžalovaných se velmi lišily. Makó doznal, že poškozenému nastříkal na obličej slzný plyn, pak ale poslechl Vaďuru a pokračoval v hledání peněz.

„Po dalších několika minutách jsem slyšel křik, přešel jsem do kuchyně a viděl, jak Vaďura stojí nad ležícím pánem a jednou, ale spíše dvakrát nebo třikrát jej udeřil nějakým předmětem do hlavy. Odešel jsem pak radši do jiné místnosti. Bál jsem se, až jsem začal plakat a počural se. Měl jsem z Vaďury i Pospíšila, který vše zorganizoval a řídil, velký strach. Pospíšil mi velmi vyhrožoval, i zbraní, že chce zpátky dva a půl tisíce korun, které jsem dlužil jeho známému. Moc lituji, že jsem do starého pána strčil a nastříkal na něj sprej. Ale nezabil jsem ho,“ vypověděl při květnovém líčení Slovák.

Podle obou obžalovaných měl akci řídit Pospíšil. Stejně jako Vaďura dvanáctkrát soudně trestaný muž, a to za krádeže, výtržnictví a ublížení na zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám