Hlavní obsah

Vraťte mi mustang, domáhal se silniční pirát u soudu. Marně

Právo, Miroslav Homola
Brno

Na patnáct měsíců s podmínečným odkladem v délce osmnácti měsíců a také na osmnáct měsíců zákaz řízení a propadnutí věci. Tak byl potrestán třiatřicetiletý podnikatel Ondřej Horák z Vyškovska, který se v půlhodinové honičce jako z akčního filmu snažil loni v dubnu ujet u Hodějic policistům, kteří ho chtěli kvůli přestupku kontrolovat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ondřej Horák se u odvolacího soudu v Brně navrácení svého oblíbeného vozu nedočkal.

Článek

Nakonec svoji šílenou jízdu ve svém voze Ford Mustang se strážci zákona prohrál. Stalo se však až poté, co opakovaně do pronásledovatelů najížděl, a nakonec bokem vrazil do policejního vozidla. Škoda na jeho autě, na něž nebylo sjednáno povinné ručení, přesáhla 300 000 korun.

Foto: Policie ČR

Řidič policistům ujížděl, protože neměl na auto sjednané povinné ručení.

Honička, která byla u soudu posouzena jako zločin násilí proti úřední osobě, se naštěstí obešla bez zranění. Podmínka a propadnutí auta je podle krajských soudců velmi mírný trest, se kterým viník odešel od okresního soudu loni v listopadu ve Vyškově. Přesto se však odsouzenému Ondřeji Horákovi právě výrok o propadnutí věci nelíbil a proti této části rozsudku se odvolal.

Mustang ujížděl na Vyškovsku policii. Narazil do protijedoucí hlídky

Krimi

„Auto Ford Mustang v hodnotě asi půl milionu korun je pro mého klienta věc zvláštní obliby a já se domnívám, že jako drobný podnikatel byl už dostatečně potrestán podmínečným trestem i zákazem činnosti na osmnáct měsíců,“ hájil navrácení vozu svého klienta jeho advokát Jaroslav Brož. Zcela jiného názoru však byla nejen státní zástupkyně, ale i předsedkyně odvolacího senátu u Krajského soudu v Brně.

Foto: Policie ČR

Honička skončila až po střetu s policejním vozem.

Nízký trest

„Podmíněný trest odnětí svobody, který obžalovaný dostal u soudu nižší instance, je až nezvykle nízký. Tvrdšími tresty jsou často postiženi řidiči, kteří spáchají mnohem menší přestupky. Pan obžalovaný téměř třicet minut ujížděl velmi vysokou rychlostí, přičemž ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, a zvláště pak posádky policie, které ho pronásledovaly v souladu se všemi předpisy, a dokonce do nich i opakovaně najížděl, čímž přímo ohrožoval životy policistů. Propadnutí věci, kterou po uvedenou dobu používal jako zbraň, je tedy namístě,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Markéta Jirsová.

Proti tomuto verdiktu již není odvolání. Jedinou možností pro odsouzeného je dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám