Hlavní obsah

Vrah z ústeckého sídliště, kterého odhalili díky DNA, dostal 16 let

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šestnáct let do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek za vraždu seniora z ústeckého sídliště Dobětice ústecký krajský soud 42letého Roberta Tremela. Muž, který byl v minulosti opakovaně odsouzen za podvody, chtěl navíc podle soudu zakrýt stopy výbuchem plynu. Ten by měl podle odborníků devastující účinek a o život by zřejmě připravil několik obyvatel sedmipatrového panelového domu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Robert Tremel se k vraždě známého přiznal.

Článek

Původně byl z činu obžalován bývalý přítel dcery zavražděného. Na konci loňského roku ale kriminalisté obvinili Tremela, jehož DNA se našla za nehty oběti. Policii pomohla k odhalení pachatele celostátní databáze vzorků, kterou vede kriminalistický ústav.

Mrtvé tělo 64letého muže bylo nalezeno v tratolišti krve předloni 1. března v jeho bytě v sedmém patře paneláku. Vrah muži zasadil na 20 bodných ran, kterými poškodil plíce, žaludek, játra, slinivku a poranil další orgány. Pachatel krátce po vraždě udělal vše pro to, aby svůj čin zamaskoval. Odnesl věci, kterých se dotýkal, hadry ucpal digestoř, pustil v kuchyni naplno hořáky a v blízkosti umístil pájku. Ta ale svou teplotou výbuch naštěstí iniciovat nemohla. Pokud by ale výbuch spustil jiný iniciační systém, odpovídal by podle znalců explozi 12 kilogramů TNT a byl by srovnatelný například s tragickým výbuchem plynu ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Celou dobu jsem chtěl odejít, jen jsem se bránil
odsouzený Robert Tremel

Tremel se k vraždě přiznal poté, co ho kriminalisté konfrontovali s nálezem DNA. U soudu pak popsal spor se zavražděným, ke kterému prý přišel na návštěvu, aby mu nabídl práci. Muži se bavili, popíjeli, hostitel Tremelovi ukazoval svou střelnou zbraň. Návštěva se ale postupně změnila v hádku a rvačku. Tremel byl prý napaden pěstí a pak i tyčí. Tu pak oběti sebral a několikrát s ní muže udeřil. Nakonec vzal nůž a začal bodat.

„Celou dobu jsem chtěl odejít, jen jsem se bránil. Potom mi řekl, že tohle mě bude stát život, a šel směrem do obýváku. Měl jsem strach, že mě zastřelí,“ vypověděl Tremel.

Soud ale jeho verzi neuvěřil. „Poškozený, který byl podle svědků klidné povahy, neměl sebemenší motiv vyvolat s obžalovaným konflikt,“ zmínila soudkyně Kana Kurešová v odůvodnění svého verdiktu. Doznání obžalovaného nepovažovala za vyčerpávající. „Spíše se své jednání snažil posunout do nutné obrany,“ dodala.

Vzorky DNA

Soud navíc podle ní neshledal jedinou polehčující okolnost, naopak nalezl celou řadu přitěžujících. „Například brutalitu, kterou byl čin vykonán, a skutečnost, že v zájmu zahlazení zločinu vystavil smrtelnému nebezpečí řadu nevinných lidí,“ dodala Kurešová.

Původně obžalovaný muž od začátku vyšetřování popíral, že by skutek spáchal. Policisté nalezli v bytě oběti jeho pachové stopy na sporáku. I další nepřímé důkazy vedly kriminalisty původně právě k němu. Byl obviněn a obžalován, ve vazbě strávil téměř půl druhého roku a opakovaně stál i před soudem. Propuštěn byl až po zadržení Tremela.

Na něj kriminalisté narazili už při vyšetřování vraždy. Vystupoval ale jako jeden ze svědků. Na to, že by mohl být pachatelem, přišli kriminalisté zčásti náhodou. Původně ho obvinili z podvodu a odebrali mu DNA. Vzorek pak poslali do databáze. A v tomto případě jim vyšla shoda se vzorkem zajištěným za nehty oběti vraždy z ústeckého sídliště.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si vzali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám