Hlavní obsah

Vrah stopařky půjde na 20 let za mříže

– TÁBOR
Novinky, Jiří Falout

Výjimečným trestem dvacetiletého vězení potrestal Krajský soud v Táboře brutální vraždu šestnáctileté stopařky ze Strakonic. Obžalovaný 25letý Pavel Záruba se navíc musí podrobit ochranné sexuologické léčbě. Od doživotí ho podle soudce zachránilo pouze to, že se mu nepodařilo prokázat, že studentku znásilnil.

Foto: archiv města

Mikulov na Moravě

Článek

"Kdyby se mu prokázalo, že dívku znásilnil, určitě bych se nerozhodoval a dal mu doživotí," řekl dnes předseda senátu Jiří Bernát. Lékaři to však nebyli schopni zjistit, protože tělo zavražděné bylo nalezeno již ve značném stádiu rozkladu.

Podle rozsudku Záruba, který si odpykává trest za znásilnění jiné dívky, zastavil v květnu minulého roku studentce Janě Štěpánkové, která stopovala na cestě ze školy v Písku domů do Strakonic. Oběť brutálně zavraždil a tělo ukryl v opuštěném lesním vojenském prostoru u Vlksic na Prachaticku. O měsíc později mrtvou dívku objevil náhodný houbař. Mrtvá měla rozbitou hlavu, zlomený vaz a probodnuté srdce.

Důkazy proti obžalovanému

Zárubu podle soudu usvědčila výpověď utajovaného svědka a mobil patřící studentce, který za čtyři sta korun prodal v Písku. Stejně tak pro jeho vinu hovoří řada nepřímých důkazů, například olejová skvrna z místa nálezu těla, která se shoduje s olejem v jeho autě, nebo vlasy dívky, které se našly na sedadle.

"Kolotoč nepřímých důkazů vytváří jeden velký, který ho usvědčuje," konstatoval soudce Bernát.

Emoce v soudní síni

Vynesení verdiktu provázely emoce na obou stranách. Zárubova matka Dagmar omdlela. Její manžel a otec obžalovaného ji musel vynést ze soudní síně, během toho však spílal senátu a obvinil ho ze zaujatosti.

Slzy byly vidět i u otce zavražděné dívky, který byl sice spokojen s výší trestu, ovšem zároveň smutně dodal, že jemu to dceru už nevrátí.

Rozsudek není pravomocný, protože odsouzený se na místě odvolal. Státní zástupce se zatím nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Související články

Anonym hájil podezřelého z vraždy stopařky

Předčasně ukončit projednávání případu vraždy šestnáctileté stopařky Jany Štěpánkové ze Strakonic musel v pondělí předseda senátu Krajského soudu v Táboře Jiří...

Výběr článků

Načítám