Hlavní obsah

Vrah se před líčením pokusil o sebevraždu lžící, pak uzavřel dohodu o vině a trestu

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Za vraždu 70letého muže v ubytovně v Trmicích na Ústecku, potrestal Krajský soud v Ústí nad Labem 64letého Antonína Hajného trestem ve výši 9,5 roku ve vězení se zvýšenou ostrahou. Obžalovaný učinil prohlášení o vině a s žalobcem se dohodl o trestu. Soud proto neprováděl žádné dokazování a dohodu stvrdil. Rozsudek je pravomocný. Hajný se před jednáním pokusil o sebevraždu lžící.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Obžalovaný Antonín Hajný u Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Soudní jednání začalo v úterý dopoledne s přibližně hodinovým zpožděním, protože obžalovaný se ráno sám poranil ve vazební věznici v Litoměřicích. Byl proto nejprve převezen na ošetření tržné rány na hlavě do nemocnice, až poté ho vězeňská služba dopravila na ústecký soud. Do jednací místnosti dorazil s ovázanou hlavou, a i s pouty na nohou. „Chtěl jsem to skončit,“ řekl na dotaz soudu.

Na Ústecku našli zavražděného muže

Krimi
Chtěl jsem skončit
odsouzený o pokusu o sebevraždu

Vražda se stala v noci z 18. na 19. června loňského roku v bytě v pátém patře ubytovny v Trmicích u Ústí nad Labem. Hajný tam přišel na návštěvu za kamarádem a spolu vydatně popíjeli. Debata přerostla ale v hádku a Hajný kamaráda napadl. Po předchozí hádce ve středně těžké až těžké opilosti ho udeřil nejméně sedmkrát více než 800 gramů těžkým skleněným popelníkem do hlavy. Poté ho měl na posteli ještě škrtit šňůrou.

Muž zemřel v důsledku poranění hlavy 19. června v ranních hodinách. Měl zlomeniny lebky, krvácení do mozku a otok mozku. „Sám pan obžalovaný přesnou příčinu hádky neví, říká, že si nevzpomíná. Pouze uvedl, že si matně vzpomíná, že se o něčem pohádali a došlo k napadení,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

V neveřejném jednání se státní zástupce Jan s obžalovaným Hajným a jeho obhájcem dohodli. „Výši trestu jsem navrhnul já, byla to nejnižší možná výše, ke které bych přistoupil,“ řekl Jan.

Dokazování tak soud vůbec neprováděl, a po krátké poradě vyhlásil rozsudek, který se shodoval s uzavřenou dohodou. „Soud dospěl k závěru, že dohoda odpovídá zákonu. Trest je sice mírný a pod spodní hranicí sazby, ale v souladu se zákonem. Výše trestu vzhledem k věku obžalovaného je plně dostačující,“ uvedl předseda senátu Jiří Bednář.

Reklama

Výběr článků

Načítám