Hlavní obsah

Vrah pošťačky žádá nový proces. Jsem nevinný, tvrdí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

O obnovu procesu žádá osmadvacetiletý Martin Balhar, který byl před několika lety odsouzen na 19 let za brutální vraždu poštovní úřednice, která se stala ve Skřipově na Opavsku. V úterý se jeho návrhem poprvé zabýval Krajský soud v Ostravě, verdikt bude vyhlášen 15. května.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martina Balhara přivedla do jednací síně ozbrojená eskorta.

Článek

Martin Balhar si odpykává trest v délce devatenáct let vězení. Od svého odsouzení v roce 2013 opakuje, že se ničeho nedopustil. Pro jeho odsouzení sice chyběl přímý důkaz, ale podle soudu byla takzvaných nepřímých důkazů celá řada. Jedním z hlavních byly pachové stopy nalezené za poštovní přepážkou.

Balhar ovšem tvrdí, že za přepážkou nebyl a stopy se tam dostaly nejspíš na dokumentech, které na poštu přinesl. Pachové stopy se přitom nacházely na více místech, kam veřejnost nemá přístup – za přepážkou, na kabelce zavražděné či před trezorem, ze kterého zmizelo 195 tisíc korun.

Pachové stopy jako problém

Odsouzeného se navzdory pravomocnému rozsudku a přesto, že jeho dovolání zamítl i Nejvyšší soud, zastal spolek Šalamoun. Ten dlouhodobě upozorňuje na to, že pachové stopy nemohou být použity jako usvědčující důkaz u soudu. Tato kriminalistická technika je prý nevěrohodná.

„Metoda pachové identifikace je v podobě, jak se používá v České republice, natolik nevěrohodná, že její výsledek je těsně nad hranicí náhody. To policie ví od roku 2013 a ví to i soudní znalec, který zpracovával posudek,“ řekl Václav Peričevič ze spolku Šalamoun.

„O vině obžalovaného není pochyb,“ uvedl přitom ve svém odůvodnění olomoucký odvolací soud. Balhar byl původně odsouzen na 17 let, odvolací soud mu dokonce trest o dva roky zpřísnil, a to zejména vzhledem k brutalitě činu a k nízkým možnostem resocializace.

Třikrát se léčil na psychiatrii

Vražda se stala 30. září 2013 kolem 17. hodiny. Kriminalistům se dlouho nedařilo vraha odhalit, dosud se nenašly ani ukradené peníze, ani vražedná zbraň. Zdálo se, že zločin zůstane neobjasněný.

Podle znalců patří Balhar k lidem, u nichž nepatrný či nevýrazný impuls ve spojení s alkoholem dokáže vyvolat nepřiměřenou agresivní reakci. Jak vyplynulo u soudu, v minulosti se třikrát léčil na psychiatrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám