Hlavní obsah

Vrah majitele hotelu na Pradědu dostal 14 let

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

S kamennou tváří a beze stop lítosti vyslechl v úterý třiačtyřicetiletý Vratislav Polách verdikt Krajského soudu v Ostravě, který ho poslal na čtrnáct let do vězení za brutální vraždu majitele hotelu Jiřího Jurčíka.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Odsouzený bývalý kuchař se sice policistům přiznal a tragickou událost téměř do všech podrobností popsal, před soudem ale změnil výpověď a vymlouval se na tajemného rusky hovořícího občana, kterému musel při vraždě ve strachu o svůj život asistovat.

Život majitele hotelu Jiřího Jurčíka vyhasl loni 12. listopadu, pouhý týden před jeho 41. narozeninami. Podle verdiktu soudu na něj bývalý zaměstnanec čekal před dveřmi jeho bytu v suterénu hotelu. Po příchodu se dostali do konfliktu. Polách podnikatele zatáhl do bytu, kde Jurčík vytáhl nuž a pokoušel se bránit. Jak Polách přiznal při své výpovědi, majiteli hotelu nůž při souboji vytrhnul z ruky a začal bodat.

Podle soudu mířily čtyři rány do zad a dalších šestnáct do hlavy. Nakonec mrtvého Jurčíka svázal do tzv. kozelce a natřikrát ho pro jistotu podřezal, přičemž hlavu téměř oddělil od trupu. Potom z bytu zavražděného sebral elektroniku a další věci za 34 tisíc korun a také klíček od Jurčíkova automobilu Mitsubishi Pajero, kterým z místa činu odjel. Vozidlo pak odstavil na ulici v Olomouci.

Vymlouval se na ruskou mafii

Obžalovaný u soudu řekl, že vrahem majitele hotelu je neznámý rusky hovořící člověk, a on se ocitl na místě činu jen proto, že mu hrozil smrtí. Soud ale jeho verzi neuvěřil. "Jeho výpověď je nelogická a podařilo se ji vyvrátit mnoha důkazy," uvedl v závěrečné řeči státní zástupce.

Soudu byl přítomen i otec zavraždeného. Řekl, že pravděpodobným motivem vraždy podle něj byla zpronevěra svěřených peněz. "Udělal manko přes dvacet tisíc korun a syn všechno oznámil policii. Je možné, že k vraždě se rozhodl právě proto," řekl Jiří Jurčík starší.

Výši trestu za vraždu svého jediného syna nechtěl komentovat. "Mohl dostat maximálně patnáct let, to se nedá nic dělat," řekl pouze. Rozsudek zatím není pravomocný. Odsouzený se proti němu na místě odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám