Hlavní obsah

Vrah Čabrada promluví o útěku až před soudem

Právo, pab
PLZEŇ

S nepořízenou se vrátili policisté z návštěvy Romana Čabrady ve valdické věznici. Chtěli od něho slyšet detaily útěku z plzeňské káznice Bory, odkud uprchl loni v listopadu, když se společně s dalším vězněm Rostislavem Roztočilem schovali do zapečetěné palety a nechali se vyvézt dodávkou ven z areálu.

Článek

Čabrada, který se po více než půl roce od svého zadržení ve Francii vrátil minulý měsíc do Česka, odmítl s vyšetřovateli na toto téma hovořit.

"Uvedl, že o okolnostech útěku je ochoten mluvit až před soudem," řekla v pondělí Právu náměstkyně pro trestní řízení plzeňského policejního ředitele Hana Šindelářová. Podle ní policie ukončila vyšetřování útěku Čabrady a navrhla státnímu zástupci, aby ho obžaloval z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. To mu může prodloužit pobyt ve vězení o dva roky.

Útěk prý naplánoval Čabrada

V případě Roztočila, který byl po útěku zadržen v Německu, kde čeká na to, zda česká justice povolí obnovení soudní procesu, je vyšetřování zatím otevřené. "K útěku nebyl oficiálně vyslechnutý. Požádali jsme o jeho výslech německou stranu cestou právní pomoci," vysvětlila Šindelářová.

Právě brutální vrah Čabrada měl podle Roztočila celý útěk naplánovat. Roztočil už dříve v rozhovoru pro Právo uvedl, že celou akci jen pomohl dotáhnout a také ji financoval. Tvrdil, že u věznice už měli připravený automobil, se kterým rychle odjeli do Českých Budějovic. Odtud pokračovali autobusem do Vídně, kde se rozešli.

Podle policie využili nepořádku ve věznici

Čabradu zatkla 14. prosince francouzská policie v Nice. "Neměl u sebe žádné peníze, přežíval jako bezdomovec. Ukrýval se v přístřešku na pláži," uvedla krátce po jeho zatčení mluvčí Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Blanka Kosinová.

Podle policie oba vězni při realizaci útěku využili nepořádku ve věznici. "Z vyšetřování vyplývá, že si někteří zaměstnanci věznice neplnili povinnosti, jaké měli," uvedla Šindelářová. Zda šlo o nedbalost a nebo o vědomou pomoc k útěku, se stále vyšetřuje.

Je potřeba prokázat nitky případu

"Trestní odpovědnost konkrétních osob na pomoc k útěku a po útěku je předmětem dalšího šetření," upřesnila Šindelářová. Právě na výslechy Čabrady s Roztočilem vyšetřovatelé spoléhali, aby mohli případné jejich komplice postavit před soud. "Máme určité nitky, které někam směřují. Potřebujeme to ale prokázat," vysvětlila Šindelářová.

Čabrada si odpykává 24 let za loupežnou vraždu německého starosty, Roztočila soud poslal do vězení za vraždu egyptského studenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování...

Utéci z Borů prý bylo snadné

Uprchlí vrazi Roman Čabrada a Rostislav Roztočil údajně nepotřebovali velkou pomoc zvenčí. Ani útěk sám nemusel mít hlavní organizátory mimo věznici....

Výběr článků

Načítám