Hlavní obsah

Vondráčkové s Michalem nepomohly ani interpelace

Právo, tim
PRAHA

Ani interpelace místopředsedy ODS Ivana Langra na ministry spravedlnosti a vnitra zatím nepohnuly se zdlouhavou kauzou zpěvačky Heleny Vondráčkové a jejího manžela Martina Michala. Dvojice se již skoro tři roky snaží domoci, aby se konečně začalo něco dít s jejich četnými podáními pro podezření ze spáchání trestného činu pomluvy či poškozování cizích práv.

Článek

Toho se podle manželů a jejich advokátky Jany Gavlasové měli dopustit redaktoři bulvárního periodika ve svých průběžně zveřejňovaných článcích. Alarmující je především doba, která uplynula od prvního trestního oznámení. Vondráčková ho podala před více než dvěma roky na policii v Praze 5, aniž by byla věc dodnes jakkoli řešena.

Průtahy přiznány

Následně vyšlo celkem asi 130 článků, které manželé považují za lživé. "Články v Rytmu života vycházely dál, přestože s redaktory nikdo z nás tři roky nepromluvil jediné slovo," diví se Martin Michal.

"Poškozují nás, má to dopad i na naše tržby, které za tu dobu klesly o více než dvacet miliónů korun," doplňuje zpěvaččin manažer. Manželé se proto bránili dalšími podáními. Městské státní zastupitelství letos v březnu skutečně přiznalo průtahy a předalo doporučení ke zkvalitnění dozorové činnosti.

Dohoda policie, státního zastupitelství a médií?

Právnička manželů Jana Gavlasová s odpovědí příliš spokojená není. Zdůrazňuje, že každým dalším uplynulým měsícem případ nezadržitelně spěje k promlčení. Kromě toho se Gavlasové nikdo nevyjádřil k námitce podjatosti a návrhu na odebrání všech věcí týkajících se Vondráčkové z policie a státního zastupitelství Prahy 5 do jiného obvodu. Od tohoto podání uplynulo přibližně půl roku.

Manželé požádali o pomoc stínového ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Koncem ledna písemně interpeloval ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a ministra vnitra Františka Bublana. Odpovědi ale Gavlasovou opět neuspokojily. Bublan sice uznal, že "celá věc trvá již velmi dlouho", podle advokátky se však otázkou nečinnosti policie nezabýval. Dokonce naznačila pochybnost, zda by prý nemohly být průtahy výsledkem dohody mezi policií, státním zastupitelstvím a některými bulvárními médii.

Ivan Langer odpovědi rovněž nepovažuje za dostačující. "Nestačí mi to, případ je podivný svou délkou a průtahy," řekl Právu. Přistoupí proto k ústní interpelaci ministrů.

Němec do případu zasahovat nemůže

Němcova reakce na interpelaci byla o něco obsažnější. Domnívá se, že nyní v rámci dohledu je již věc vyřizována plynule a další průtahy podle něj mají "objektivní povahu". Do případu ale zasahovat nehodlá, může totiž učinit jen dotaz na stav řízení a sledovat další postup.

Vondráčková a Michal nedávno pohrozili, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Stížnost je již připravena. "Pokud se nezačne v našem případě konat, skutečně ji podáme," upozornil Martin Michal. Její součástí je i žádost o náhradu škody ve výši přesahující 25 miliónů korun.

Hrozba štrasburské stížnosti nadále trvá

Do Štrasburku se manželé chtějí obrátit již za pár dnů, pokud ministr spravedlnosti Pavel Němec nezareaguje na Michalův otevřený dopis, který napsal minulý čtvrtek. Ministrovi v něm uložil 10denní lhůtu na "zjednání nápravy".

"Vážně se zabýváme všemi podněty a ke všem přistupujeme stejně," ujistil mluvčí ministerstva Petr Dimun. "Snažíme se je řešit co nejrychleji, ale i my máme své kapacity," poznamenal.

"Je neuvěřitelné, jakou ,rychlostí‘ pracují státní orgány, když chtějí, zjevně mají osobní zájem krýt tyto nepravosti," dodala Vondráčková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám