Hlavní obsah

Vězeň strašil otrávením vody islamisty, dostal pět let

Plzeň
Aktualizováno

Vězni, který loni v dopisech strašil otrávením vody ve městech, vyměřil v úterý soud v Plzni za vyhrožování teroristickým činem a šíření poplašné zprávy pět let vězení. Podle obžaloby si vymyslel báchorku o radikálních islamistech, podle níž se stal jejich rukojmím.

Recidivista Marek Vadel u soudu v Plzni Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Krajský soud v Plzni obžalovanému recidivistovi Marku Vadelovi (38) uložil úhrnný trest pět let vězení. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Jedenáctkrát soudně trestaný muž je v současnosti počtvrté ve výkonu trestu, který mu má vypršet v roce 2029. Za napsání výhružných dopisů mu hrozilo až 12 let vězení. Státní zástupce navrhoval čtyřletý trest.

Vybrali jsme tě ve jménu Alláha jako vyvoleného na speciální úkol. Počkáš u kostela v centru Plzně, kde dostaneš od muže tašku a auto.
z dopisu obžalovaného, který napsal sám sobě

Vadel se k napsání i rozeslání dopisů přiznal a vyjádřil nad tím i lítost. Zároveň ale řekl, že se cítí nevinný. Dopisy prý psal ve velmi špatném psychickém stavu, protože se nemohl vídat se svým synem a také protože jeho ženu opakovaně napadal a bil její současný přítel. Také se cítil nespravedlivě odsouzen za mravnostní trestný čin v předchozím soudním procesu.

Na nápad s otrávením pitné vody ve městech ho podle jeho slov přivedlo sledování seriálu Kobra 11. U soudu se domáhal vypracování nového psychiatrického posudku a požadoval zproštění obžaloby.

Vězeň vyhrožoval otrávením vody, chtěl 10 milionů. Vymyslel si báchorku s islamisty

Krimi

Obžalovaný podle vyšetřovatelů loni v srpnu tvrdil, že jeho prostřednictvím má stát zaplatit 10 milionů korun teroristům, kteří v případě nesplnění požadavku odpálí chemické bomby ve vodovodním potrubí v šesti městech České republiky.

Výhrůžky v dopisech měl rozeslat na ministerstvo spravedlnosti, na kriminální policii a médiím, když si odpykával trest v plzeňské věznici. Ještě předtím napsal podle vyšetřovatelů dopis sám sobě, aby vytvořil dojem, že si ho džihádisté zvolili jako prostředníka.

Džihádistovi z Plzeňska soud odpustil zbytek trestu

Krimi

„Vybrali jsme tě ve jménu Alláha jako vyvoleného na speciální úkol. Počkáš u kostela v centru Plzně, kde dostaneš od muže tašku a auto. Pojedeš přes několik měst a my tě budeme sledovat. Pak od nás dostaneš pokyny, kde zastavíš a dáš nám tu tašku. Uděláš, co chceme, jinak tvoje žena a děti zemřou,“ napsal muž za pomoci pravítka hůlkovým písmem a s pravopisnými chybami.

V dopisu psaném stejným stylem pro ministerstvo spravedlnosti se snažil, aby to vypadalo, že pisatelem jsou militantní islamisté. Požadoval 10 milionů, které budou předány před kostelem v Plzni vězni, kterého vybrali jako svého mučedníka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Recidivista Marek Vadel u soudu v Plzni

„On bude jednat podle našich instrukcí. Pokud našemu požadavku nevyhovíte, zaplatí za to životem deset tisíc lidí. Vaše pitná voda v šesti městech bude otrávená. Kapsle se silným jedem odpálíme na dálku,“ stojí dále v dopise.

Z obžaloby rovněž vyplývá, že obžalovaný napsal ještě další dopis, a to do regionální televize, s tím, že je vydírán teroristy, kteří České republice hrozí útokem. Zmínil jejich požadavky a popsal svoji úlohu - prý když ji odmítne, jeho rodina zemře.

„Nemyslím si, že se jedná o nějaký žert nebo trik. Tady jde o zcela vážnou věc, kterou nelze přehlížet. Já to na lehkou váhu brát nemohu, jelikož jde o moji manželku a naše syny. Dále nehodlám mít na svědomí smrt tisíců dalších lidí. Vláda je může obětovat, ale já ne,“ dodal Vadel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám