Hlavní obsah

Vnuk zavraždil a okradl babičku, teď míří na 16 let do kriminálu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na 16 let poslal Krajský soud v Ostravě za mříže sedmadvacetiletého Lukáše Podzemného, který loni těsně před vánočními svátky udusil vlastní babičku peřinou. Důvodem byly peníze, které mu babička nechtěla půjčit. Mladík sice před soudem vraždu přiznal, odmítl ale, že by ji spáchal kvůli snaze zmocnit se peněz. Soud ale jeho obhajobě neuvěřil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lukáš Podzemný

Článek

Tragédie se odehrála loni 19. prosince. Podle obžaloby hrozilo Lukášovi vystěhování z bytu kvůli dluhu. „Žil asociálním způsobem života a potřeboval peníze. Babičku přišel navštívit kvůli úmyslu zapůjčit si peníze. Když to odmítla, došlo mezi nimi ke konfliktu,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Pomocí peřiny podle obžaloby babičku dusil pět až osm minut. Poté prohledal skříně v ložnici a našel obálku s částkou 12 tisíc korun, kterou si přisvojil. Na druhý den se do domu babičky vrátil a ve snaze zakrýt stopy fingoval vloupání – rozházel věci, rozbil jedno z oken a polil podlahu vodou.

Pak vběhl do vedlejšího domu k příbuzným, kterým řekl, že našel babičku mrtvou. „Spolu s nimi se vrátil zpět na místo, úmyslně obešel dům a také vstoupil do bytu, čímž inscenoval přítomnost svých případných stop,“ dodala Bilíková.

Mladík se u soudu přiznal. „To, co jsem spáchal, je neomluvitelné a je nezbytně nutné mne za to potrestat. Svého činu lituji,“ řekl. Popřel ale loupežné úmysly. „Jsem vinen z vraždy, není ale pravda, že jsem byl motivován finančně,“ dodal s tím, že se s babičkou prostě pohádal a vybuchl v něm nahromaděný vztek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám