Hlavní obsah

Vltavu v centru Prahy znečistila ropná látka

PRAHA

Vltavu v centru Prahy znečistila v neděli ropná látka. Skvrna dlouhá asi 200 a široká deset metrů se táhla mezi Palackého a Jiráskovým mostem. Nejspíš šlo o olej, řekl mluvčí hasičů Vít Pernica. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, nyní následky nehody odstraňuje specializovaná firma Dekonta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní člun na Vltavě

Článek

Hasiči vybudovali na řece pod jedním pilířem Jiráskova mostu nornou stěnu a skvrnu posypali speciální látkou, která ji na sebe naváže. Z hladiny ji pak lze snadno odebrat. Podle Pernici látku firma Dekonta zlikviduje, obvykle se v podobných případech pálí ve spalovně.

Skvrnu hasiči zachytili u pravého břehu Vltavy v místě přístaviště u Rašínova nábřeží. Proud je zde slabý a drobné kuličky, které se vytvořily ze speciální látky a skvrny, plavou k norné stěně pomalu.

Odkud ropné látky pocházejí, hasiči nevědí, příčinu ekologické havárie by měla vyšetřit policie. Pražští hasiči letos zasahovali při podobném případu v dubnu. U Dvořákova nábřeží se střetla dvě plavidla, pětitunový stavební člun se potopil. Hasiči nornými stěnami zachycovali palivo, které z lodi uniklo.

Reklama

Výběr článků

Načítám