Hlavní obsah

Vladimír Železný před soudem svou vinu odmítl

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí otevřel třetí kauzu bývalého ředitele TV Nova a současného europoslance Vladimíra Železného. Spolu s dalšími pěti muži čelí obvinění z mnohamiliónového krácení daní při převodu obchodního podílu ve společnosti CET 21. Stát měli připravit o více než 38 miliónů korun. Železný před soudem svou vinu odmítl.

Článek

„Zásadně nesouhlasím,“ reagoval na obžalobu Železný, který se s dalšími obviněnými dostavil k soudu přesně v devět hodin ráno.

Železný v pondělí požádal, aby se zbytek procesu konal v jeho nepřítomnosti kvůli jeho působení v Evropském parlamentu. Soudkyně chce v tomto týdnu vyslechnout všechny obžalované.

Europoslanec si tkaé stěžoval, že proces je prezentován jako Železný a spol., ačkoliv obvykle se uvádí název kauzy s více obžalovanými jménem podle abecedního pořadí. Soudkyně mu v této otázce vyhoví.  

Obviněn v roce 2003 

Železného v kauze policie obvinila na začátku roku 2003. Spolu s ním se před soudem zpovídají jeho bývalý právník Aleš Rozehnal a akcionáři společnosti CET 21 Fedor Gál, Josef Alan, Vlastimil Venclík a Petr Hunčík.

Podle policie se Železný se společníky dohodl, že na něj převedou 43,31 procenta obchodního podílu v CET 21 asi za pět miliónů dolarů. Přestože jim Železný zaplatil, podle policie následnými transakcemi předstírali, že se vyrovnali akciemi za tímto účelem založené akciové společnosti CET 21.

V daňových přiznáních za rok 1996 podle policie neuvedli pravdu. Obviněným hrozí pět až 12 let vězení.

Další dvě soudní kauzy

Vladimír Železný je stíhán ještě v dalších dvou případech. Městský soud loni v létě shledal současného europoslance vinným z krácení daní při dovozu obrazů z ciziny. Za to mu uložil dvouletý podmíněný trest s odkladem na čtyři roky s pokutou pět miliónů korun. Tento rozsudek je zatím nepravomocný.

Další senát řeší obžalobu v případě poškozování věřitele, společnosti CME. Současně s Železným se před soudem zpovídají jeho bývalí právníci.

Vyšetřování kauz Vladimíra Železného provázejí dlouhodobě komplikace. Železný byl zvolen do Evropského parlamentu a vyšetřování i soudy stály na bodě mrazu, dokud nebyl zbaven imunity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám