Hlavní obsah

Vítr by mohl znovu rozfoukat obří požár u Bzence, obávají se hasiči

U Bzence na Hodonínsku pokračuje i v sobotu likvidace největšího požáru lesa za posledních 15 let. Hasiči celou noc hasili ohniska v ohraničeném prostoru asi 200 hektarů. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v pátek večer, hrozí však, že vítr plameny opět rozdmýchá. Meteorologové varovali, že riziko požárů v souvislosti se suchým počasím roste.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči prolévají vodou kořeny stromů.

Článek

Zásah byl mimořádně obtížný, na místě se zatím vystřídalo 117 jednotek, tedy asi 500 hasičů. V sobotu ráno přijely další posily z Moravskoslezského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Hasiči nyní hasí doutnající kořeny a hrabanku, prohrabávají půdu a masivně ji prolévají vodou. Pomáhají jim v tom dvě velkokapacitní čerpadla, která přivádějí vodu ze čtyři kilometry vzdálené řeky Moravy.

"Teď musí hasiči procházet místo po místě a zalévat doutnající pařezy. Předpověď předpokládá vítr a musíme zamezit tomu, aby se žhavé uhlíky rozlétly do okolí a znovu zapálily koruny stromů," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Hasily i vrtulníky

Při hašení byly nasazeny tři vrtulníky a speciální letoun, dnes dopoledne už však hasiči ze vzduchu nehasili. Kvůli úpravám terénu je na místě i tank, popsal situaci operační důstojník. Na místě každou chvíli operuje 43 hasičských jednotek, které se postupně střídají. Požár je podle mluvčího Hošáka obestoupen na šesti úsecích.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

U požáru lesa u Bzence pomáhají také hasiči z HZS Moravskoslezského kraje.

Požár u Bzence je největším lesním požárem v republice od roku 1998. Jeho úplná likvidace může trvat několik dní. Plameny vyšlehly zatím z neznámých příčin ve čtvrtek odpoledne mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi. Zachvátily 200 hektarů patřících Lesům ČR. Předpokládaná škoda je podle hasičů předběžně v řádech milionů korun.

Příčiny požáru na Moravské Sahaře zatím nejasné

Před tím, než dostali hasiči oheň pod kontrolu, bylo možné pozorovat stoupající dým z dvacetikilometrové vzdálenosti. Požár zachvátil jednu z nejvyprahlejších oblastí země nazývané Moravská Sahara. Lokalita, která se rozkládá na sto hektarech, má podobnou skutečné poušti. Tvoří ji duny navátých písků. Aby se co nejvíce ztížilo jejich rozšiřování, byl na okrajích před desetiletími vysázen les. Právě jeho značnou část požár zachvátil.

Mluvčí podniku Lesy ČR řekl, že firma se do obnovy porostu a výsadby nových stromů pustí hned, jak to bude možné. Lesníci zatím netuší, co neštěstí způsobilo.

Požár se v pátek přiblížil také k Turistické základně Littner u Bzence, kde museli zrušit domluvený zájezd turistů. Ubytovací zařízení zatím dočasně nefunguje. "Ti lidé, kteří sem měli přijet, si pobyt přehodili na září. Další případy budeme řešit podle aktuálního vývoje požáru," řekl správce areálu. Výši škod, která kvůli nepřítomnosti turistů majitelům areálu vznikne, je podle správce předčasné odhadovat.

Kvůli suchu hrozí požáry

Meteorologové kvůli pokračujícícmu suchu varují před nebezpečím vzniku a šíření požárů. Lidé by v přírodě neměli používat otevřený oheň. Varování platí pro celé Česko až do odvolání, informovali v sobotu pracovníci Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ).

"Kvůli pokračujícímu suchému počasí se zvýšilo riziko vzniku a šíření požárů vyvolaných jak přírodními faktory, tak v důsledku založení ohňů," uvedli meteorologové.

Lidé by proto při pobytu v přírodě neměli kouřit, rozdělávat oheň a používat přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně.

Suché počasí a vítr ztěžovaly ve čtvrtek a v pátek hašení velkého lesního požáru u Bzence na Hodonínsku. Hasiči se obávají, že vítr, který ohlásila předpověď počasí i na dnešek, by mohl situaci znovu zkomplikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám