Hlavní obsah

Vinu za brutální vraždu bezdomovce hází obžalovaní jeden na druhého

Novinky, bad
Praha

Brutální vraždu muže bez domova z Kladna začal ve čtvrtek projednávat Krajský soud v Praze. Trojice obžalovaných ho měla surově umlátit a ukopat. Vinu ale svalují jeden na druhého. Všem hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Trojice obžalovaných z vraždy bezdomovce v Kladně. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Muž, známý též jako Dědek, zemřel týden před loňskými Vánoci pod mostem v kladenském Sítenském údolí. Podle obžaloby se Petr Brejcha (26), Josef Řehák (44) a Marek Zajac (41) po předchozím popíjení alkoholu a následné hádce vrhli na devětašedesátiletého Dědka a mlátili ho pěstmi, kopali ho do obličeje i různých částí těla a opakovaně mu dupali na hrudník. Rozbili mu tak lebku, zpřelámali žebra a poranili životně důležité orgány.

„Přišel jsem pod most, oni (Řehák a Zajac) už tam stáli. Zakopl jsem a posvítil jsem si telefonem, a koukám, že tam (poškozený) leží na zemi s hlavou od krve,“ začal výpověď Brejcha.

„Ptal jsem se, co se děje, a oni že si vyřizujou účty,“ dodal. Bezvládné tělo pak prý odtáhl o kousek dál a přisedl k dvojici mužů, se kterými dál popíjel a koukal na film na telefonu. Po chvíli šel Dědka zkontrolovat a usoudil, že je mrtvý.

Začal provokovat. Řek jsem mu, co si to dovoluje, a dal jsem mu facku nebo pěstí
Josef Řehák, obžalovaný

„Řek jsem to klukům, ti říkali, že si to necháme pro sebe, že budeme mlčet,“ vypověděl Brejcha. „Měl jsem je nějak zastavit, i když by už bylo pozdě, a zavolat policii,“ prohlásil nejmladší z obžalovaných.

Pili už od rána

Zbylí dva obžalovaní ve čtvrtek nevypovídali, soudkyně Alexandra Chrdleová proto přečetla jejich výpovědi od policie. A ty se poněkud lišily od Brejchovy výpovědi.

Řehák i Zajac shodně vypověděli, že spolu popíjeli víno už od rána, a když přišli v noci pod most nedaleko centra Kladna, Dědek tam prý ležel a spal. Po chvíli dorazil rovněž opilý Brejcha a začali se všichni koukat na film na telefonu. Dědek se prý mezitím probudil.

Brejcha vyskočil na poškozeného, začal po něm šlapat a kopat do něj
Marek Zajac, obžalovaný

„(Dědek) se vzbudil, začal nám nadávat, že řveme,“ uvedl na policii Zajac. „Začal provokovat, říkal nám něco ve smyslu, abychom drželi hubu. Řek jsem mu, co si to dovoluje, a dal jsem mu facku nebo pěstí,“ vzpomínal zase Řehák.

Oba muži se shodují i v tom, že na Dědka zaútočil především Brejcha. „Brejcha vyskočil na poškozeného, začal po něm šlapat a kopat do něj,“ vypověděl Zajac, Řehák zase uvedl, že Brejcha začal skákat Dědkovi po celém těle a obličeji.

Já nic, to oni

Zajac s Řehákem se neshodli v podstatě jen v tom, že oni nic neudělali. „Já jsem nic neudělal,“ tvrdil Řehák. „Na Dědka jsem fyzicky neútočil,“ prohlásil Zajac.

Potom všichni tři z místa odešli. Když se později Řehák se Zajacem vrátili, zjistili, že Dědek nedýchá, a zavolali záchranku. Policie si pro ně došla na druhý den. V současnosti jsou všichni tři nezaměstnaní, s trvalým bydlištěm na kladenském městském úřadě.

Soud bude pokračovat i v pátek výslechem svědků a soudních znalců, měl by padnout i verdikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám