Hlavní obsah

VIDEO: Žena s dcerou se přiotrávily zplodinami z karmy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obrovský kus štěstí měla v sobotu v podvečer čtyřiatřicetiletá žena z Bílovce na Novojičínsku se svou šestiletou dcerkou. Nebýt matčina přítele, byla by žena i její dítě udušena zplodinami z plynové karmy.

Článek

Událost se stala v jednom z bytů na Sklenářské ulici. Matka se chtěla s dcerkou vykoupat. „Aby jim neunikalo teplo mezerami ve dveřích, utěsnily je ručníky. V koupelně se nacházela také plynová karma, která slouží k ohřevu vody a vytápění,“ popsala novojičínská policejní mluvčí Miroslava Michálková Šálková.

Když ženin přítel neslyšel delší dobu žádné zvuky z koupelny, šel se podívat co se děje. „Družku našel bezvládně ležet na zemi a holčičku ve vaně s vodou. Přivolaní záchranáři začali okamžitě oživovat děvčátko, což se jim nakonec podařilo,“ doplnila k případu se šťastným koncem mluvčí. Zatímco dívenka byla převezena na dětské ARO ostravské Fakultní nemocnice s poliklinikou, její matka putovala na vyšetření do bílovecké nemocnice.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla byl stav ženy i dítěte vážný. „Pacientka byla v bezvědomí, její šestiletá dcerka však nejevila žádné známky života.“ Operátor záchranné služby proto vedl otce k okamžitému zahájení srdeční masáži a dýchání z úst do úst. Zatímco ženu přivedli záchranáři k vědomí krátce po podání kyslíku, oživit dítě trvalo mnohem déle.

„I přes prováděné oživovací pokusy bylo stále bez projevů života. Nedýchalo a došlo i k zástavě krevního oběhu. Pravděpodobnou příčinou selhání základních životních funkcí byla otrava oxidem uhelnatým a utonutí,“ vysvětlil Humpl s tím, že oživovací pokusy skončily nakonec úspěšně. Nicméně dívenka byla transportována do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě ve velmi vážném stavu.         

Tento týden už druhý případ přiotrávení 

Když se na místo dostavil policisty přivolaný revizní technik, aby zkontroloval stav odvodní roury zplodin z karmy, dostal málem šok. „Komín byl totiž silně znečištěn sazemi, a tak byl téměř neprůchodný. Vše nasvědčuje tomu, že matka se s dcerou přiotrávily právě zplodinami z karmy.  Policisté na případu stále pracují a zjišťují veškeré skutečnosti, které vedly k této nešťastné události,“ informovala mluvčí.

V tomto týdnu se již jednalo druhý případ, kdy „úřadovaly“ jedovaté zplodiny. Poprvé se tak stalo v Závišících. Tam ale žena i její druh už tolik štěstí neměla, příbuzní je nalezli už mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám