Hlavní obsah

VIDEO: V areálu opavské čističky opět unikl chlór, hasiči evakuovali učiliště

Právo, ČTK, hon
OPAVA
Aktualizováno

V areálu úpravny vody ve Vítkově na Opavsku opět unikl chlór. Chemikálie se dostala mimo areál a vytvořil se mrak. Hasiči preventivně připravují evakuaci nedalekého učiliště. Týkat by se měla asi 200 lidí. Řekl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. V noci na úterý se při prvním úniku chloru přiotrávili dva muži.

Článek

Mluvčí podniku Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK) Eva Špirochová řekla, že k úniku chloru nastal poté, co dodavatelská firma přivezla v cisterně do čističky síran železitý.

„Tato chemikálie byla nedopatřením přečerpána do nesprávné nádrže, kde se nacházel chloritan sodný. Vznikla chemická reakce, při které se uvolnily páry obsahující sloučeniny chloru,“ řekla Špirochová. Dodala, že během noci dostali hasiči plyn pod kontrolu.

Hasiči museli evakuovat školu

„Zdálo se, že bude vše v pořádku. Ale když během dopoledne chtěli pracovníci ty chemikálie odčerpat, zjistili, že tam probíhá znovu reakce. Bohužel došlo k výbuchu, při kterém se páry dostaly mimo uzavřený prostor. Hasiči evakuovali nedaleko školu. Naštěstí se událost obešla bez zranění,“ dodala Špirochová s tím, že čistička se nachází až za obytnou zástavbou, takže další evakuace zatím není nutná. Město Vítkov přitom vyhlásilo doporučení občanům, aby raději nevycházeli z domu a nevětrali.  

"Evakuace proběhla okolo poledne. Od 10:00 jsme se na ni připravovali. Rozhodl o ní krizový štáb města Vítkova," řekl ředitel školy Pavel Vavrla. Autobusy odvezly studenty do Vítkova. "Pro místní skončila výuka. Ty, kteří jsou ubytováni na našem internátě, jsme přestěhovali do našeho hotelu v centru Vítkova, kde stráví noc," vysvětlil ředitel školy.

Muži zvraceli a nemohli dýchat

„Oba pracovníci se v zamořeném prostoru nacházeli naštěstí jen krátce. Jejich stav i přesto vyžadoval podání léků a kyslíku přímo na místě. Měli potíže s dýcháním, zvraceli a došlo také k podráždění očí,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl. Zaměstnanec čističky a řidič kamiónu, který na místo přivezl chlór, byli transportováni do Slezské nemocnice v Opavě. Jejich stav je stabilizovaný.

Podle hasičů chlór neunikl mimo uzavřený prostor provozovny. „Hasiči sráželi dvě hodiny výpary chloru vodní mlhou, skončil v záchytné jímce, únik do okolního prostředí nebyl potvrzen,“ dodal Kůdela. Případem se nyní zabývá Česká inspekce životního prostředí a Krajská hygienická stanice v Ostravě.

Chlor má na lidský organismus silně toxické účinky. Dráždí a způsobuje poleptání sliznic a kůže. „I poměrně nízké koncentrace tohoto plynu mohou být životu nebezpečné. Při těžké intoxikaci dochází totiž k poleptání dýchacích cest, plic a k následnému dušení a plicnímu otoku. V minulosti byla právě při průmyslových haváriích zaznamenána v této souvislosti zranění končící i smrtí postižených,“ dodal mluvčí záchranky Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám