Hlavní obsah

VIDEO: Soud poslal Kulínského na 5,5 roku do vězení

PRAHA
Aktualizováno

Pražský vrchní soud ve čtvrtek odsoudil sbormistra Bohumila Kulínského k trestu 5,5 roku vězení. Soud zrušil původní verdikt královéhradeckého soudu a sám znovu rozhodl tak, že uznal Kulínského vinným z 19 skutků pohlavního zneužívání dívek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Bohumil Kulínský (vpravo) s advokátem Tomášem Sokolem

Článek

Trest si má odsouzený odpykat ve vězení s dozorem, zároveň nesmí 10 let pracovat s mládeží.

Devětačtyřicetiletý Kulínský k soudu znovu nepřišel, údajně je nemocný. Jeho advokátovi Tomáši Sokolovi se zdál trest tvrdý, ale vzhledem k rozsahu podané obžaloby prý „s něčím podobným počítal“. O případném dovolání se zatím nechtěl vyjadřovat.

Státní zástupkyně dovolání zváží

Státní zástupkyně byla s výší trestu víceméně spokojena, nicméně zváží dovolání, protože soud nekvalifikoval Kulínského jednání jako těžkou újmu na zdraví některých sboristek.

Bohumil Kulínský (vpravo) s advokátem Tomášem Sokolem.foto: Právo/Ludmila Žlábková

U části skutků byl sbormistr buď zproštěn obžaloby, nebo soud stíhání pro trestný čin útisku zastavil. Kulínský byl obviněn z 49 přečinů, kterých se měl dopustit v období mezi lety 1984 až 2004.

Krajský soud prý chyboval

„Krajský soud se dopustil závažného pochybení při ukládání trestu. Není možné souhlasit s tím, že zásluhy obžalovaného o dobré jméno České republiky ve světě snižují společenskou nebezpečnost jeho jednání,“ řekl předseda odvolacího senátu Karel Vrzáň.

„Krajský soud se dopustil závažného pochybení při ukládání trestu. Není možné souhlasit s tím, že zásluhy obžalovaného o dobré jméno České republiky ve světě snižují společenskou nebezpečnost jeho jednání,“ řekl předseda odvolacího senátu Karel Vrzáň.

Odmítl také tvrzení původního soudu, že by od spáchání Kulínského skutků uběhla příliš dlouhá doba, neboť poslední skutek spáchal Kulínský v roce 2003.

Původně vyvázl s podmínkou

Kulínský byl loni podmíněně odsouzen královehradeckým krajským soudem za pohlavní zneužívání a útisk členek sboru Bambini di Praga.  

Obžaloba požadovala, aby byl Kulínskému podmíněný trest změněn na nepodmíněný.

Obžaloba požadovala, aby byl Kulínskému podmíněný trest změněn na nepodmíněný.

Obžaloba požadovala, aby byl Kulínskému podmíněný trest změněn na nepodmíněný. Podle obžaloby měl Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužívat členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže, a to celkem ve 49 případech. Se šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával během soustředění nebo na zahraničních zájezdech sboru.

Obžaloba požadovala, aby byl Kulínskému podmíněný trest změněn na nepodmíněný. Podle obžaloby měl Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužívat členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže, a to celkem ve 49 případech. Se šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával během soustředění nebo na zahraničních zájezdech sboru.

Kulínský od začátku případu svou vinu popírá. Krajský soud ale uvěřil výpovědím sboristek, které svědčily proti němu. Kulínský se proti verdiktu odvolal stejně jako žalobce, podle kterého určená výše trestu neodpovídá společenské nebezpečnosti jeho chování.

Kulínský přiznal, že měl s některými dívkami poměr

Královéhradecký soud loni sbormistrovi prokázal vinu ve 40 případech zneužívání nebo útisku. Senát přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynula dlouhá doba, a k tomu, že se Kulínský zasadil o dobré jméno České republiky ve světě, a uložil mu podmíněný trest s pětiletým odkladem a zákaz práce s mládeží na 10 let.

Kulínského policie zadržela na podzim roku 2004 na základě trestního oznámení podaného manželem sbormistrovy bývalé manželky. Sbormistr trvá od počátku řízení na své nevině. Před soudem pouze přiznal, že měl s některými dívkami milenecký poměr.

Kulínský strávil několik měsíců ve vazbě, po propuštění se začal živit jako taxikář.

Kulínského kauza se vleče od roku 2004
25. listopadu 2004 - Policie zadržela Bohumila Kulínského a obvinila jej z trestných činů ohrožování výchovy mládeže a pohlavního zneužívání v devíti případech. Na Kulínského byla příští den uvalena vazba. Žaloba byla postupně rozšířena na zneužívání 49 dívek v letech 1984 až 2004.
4. února 2005 - Soud vyhověl návrhu žalobkyně a rozšířil vazební důvody u Kulínského o možnost ovlivňování svědků. V dubnu pak přidal k vazebním důvodům i možnost pokračování v trestné činnosti. Stížnosti obhajoby proti prodlužování vazby soud opakovaně zamítl.
8. února 2005 - Policie prošetřuje do konce února, zda Kulínský ve vězení nebere pervitin, jehož stopy měl údajně v moči.
28. května 2005 - Celkem 37 osobností, převážně umělců, v petici požádalo o propuštění Kulínského z vazby. Vadí jim prý dlouhá doba, po kterou jej policie drží za mřížemi. Jeho vinu či nevinu posuzovat nechtějí. Soud nicméně vazbu dále prodloužil.
1. července 2005 - Po rozhodnutí Ústavního soudu, že bylo prodloužení vazby Kulínského v rozporu s ústavou propustil Městský soud v Praze Kulínského z vazby. Sbormistr týž den opustil pankráckou věznici, kde strávil 219 dní.
4. srpna 2005 - Policie Kulínskému zpřísnila obvinění. Znalci totiž dospěli k závěru, že dvě z dívek utrpěly těžkou psychickou újmu.
23. srpna 2005 - Policie ukončila vyšetřování Kulínského a navrhla jej postavit před soud. Trvalo to však ještě téměř rok kvůli žádostem o došetření a sporům o příslušnost případu.
17. července 2006 - Začalo hlavní líčení u Krajského soudu v Hradci Králové. Kulínský před královéhradeckým soudem čelí obžalobě z pohlavního zneužití dvou někdejších sboristek (47 dalších případů má rozhodnout soud v Praze).
29. srpna 2006 - Krajský soud v Hradci Králové Kulínského pro nedostatek důkazů zprostil viny v případě zneužití dvojice sboristek. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal. Procesní spory o tom, kdo má kauzu soudit a zda má být dělena mezi Prahu a Hradec Králové protahují řízení. Do Hradce králové se případ vrátil ještě dvakrát od Pražského vrchního soudu, který rušil osvobozující rozsudky z Hradce Králové.
28. ledna 2008 - Před soudem vypovídali bývalí i současní členové a členky sboru. Zatímco jedna z bývalých sboristek tvrdila, že s Kulínským neměla negativní zkušenost, druhá popsala, jak ji osahával. V následujících líčeních další ze sboristek řekla, že s ní Kulínský souložil od jejích třinácti let. Jedna z poškozených později svou výpověď stáhla. Jiní svědci odmítli, že by věděli o údajném zneužívání členek sboru.
20. února 2008 - Soudní znalci uvedli, že Kulínský netrpí duševní poruchou ani sexuální deviací, ale má nadprůměrný zájem o sex.
18. března 2008 - Kulínský v pražském klubu Mat představil svou biografickou knihu rozhovorů s názvem Volný pád.
23. dubna 2008 - Královéhradecký krajský soud na potřetí potrestal Kulínského podmíněným trestem tři roky vězení s odkladem na pět let.. Soud mu navíc na deset let zakázal práci s mládeží do 18 let. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Kulínského obhájce se proti verdiktu soudu odvolali.
2. prosince 2008 - Předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Karel Vrzáň odročil projednávání případu Kulínského. Kulínský na jednání nedorazil ze zdravotních důvodů.
15. ledna 2009 - Pražský vrchní soud uznal Buhumila Kulínského vinným z 19 skutků pohlavního zneužívání dívek a odsoudil ho k trestu 5,5 roku vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám