Hlavní obsah

VIDEO: Sbormistr Kulínský k soudu nepřišel, veřejnost byla vyloučena

Právo, Novinky, ČTK, pno, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Odvolání v případu bývalého sbormistra souboru Bambini di Praga Bohumila Kulínského řešili v úterý soudci pražského vrchního soudu. Tam se kauza dostala poté, co loni královéhradecký krajský soud uložil Kulínskému tříletý podmíněný trest za pohlavní zneužívání a útisk členek sboru. Odvolací soud vynese verdikt ve čtvrtek.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Bohumil Kulínský

Článek

Žalobce požaduje, aby soud změnil dosavadní podmínku na nepodmíněný trest. Obhájce Tomáš Sokol případ vrátil krajskému soudu.

Úterního soudního líčení se Kulínský osobně nezúčastnil. Soudci také překvapivě z jednání vyloučili veřejnost i přes to, že při loňském projednávání kauzy u královéhradeckého soudu byly podrobnosti případu předloženy při veřejném líčení.

Kulínský od začátku případu svou vinu popírá. Krajský soud ale uvěřil výpovědím sboristek, které svědčily proti němu. Kulínský se proti verdiktu odvolal stejně jako žalobce, podle kterého určená výše trestu neodpovídá společenské nebezpečnosti jeho chování.

Obžaloba tvrdí, že Kulínský v letech 1984 až 2004 pohlavně zneužíval členky sboru a ohrožoval výchovu mládeže, a to celkem ve 49 případech. Se šesti dívkami údajně souložil, přičemž třem z nich v té době ještě nebylo 15 let. Další děvčata údajně osahával během soustředění nebo na zahraničních zájezdech sboru.

Státní zástupce požadoval, aby soud Kulínského uznal vinným také z těžkého ublížení na zdraví přinejmenším jedné ze sboristek, a navrhoval mu trest 8,5 roku vězení.

Soud prokázal vinu ve 40 případech

Královéhradecký soud sbormistrovi prokázal vinu ve 40 případech zneužívání nebo útisku. Přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynula dlouhá doba, a k tomu, že se Kulínský zasadil o dobré jméno České republiky ve světě, a uložil mu podmíněný trest s pětiletým odkladem a zákaz práce s mládeží na 10 let.

Kulínský, kterého policie zadržela na podzim roku 2004 na základě trestního oznámení podaného manželem sbormistrovy bývalé manželky, trvá od počátku řízení na své nevině. Před soudem pouze přiznal, že měl s některými dívkami milenecký poměr.

Podle znalců netrpí žádnou duševní poruchou ani sexuální deviací - preferuje sice velmi mladé dospívající ženy, ale nejde u něj o pedofilii. Znalci také uvedli, že Kulínský je dominantní osobnost s narcistickými sklony.

Kulínský strávil sedm měsíců ve vazbě, po propuštění se začal živit jako taxikář.

Reklama

Výběr článků

Načítám