Hlavní obsah

VIDEO: Policie dělá razii ve firmě miliardáře Berana

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než stovka policistů z protikorupčního útvaru v doprovodu zásahové jednotky rozjela ve středu po poledni na osmi místech republiky velkou razii ve firmě miliardáře Davida Berana (41).

Článek

Realitní společnost Profi Credit Czech a.s., jejímž je většinovým vlastníkem, podle podezření policistů způsobila během let 2001 až 2007 daňový únik a škodu státu ve výši 250 miliónů korun.

Právu to potvrdil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že razie probíhá na několika místech v Pardubicích, kde Beranova firma sídlí, ale také v Chrudimi a Praze. V metropoli jde podle zjištění Práva zřejmě o byt, v němž Beran při pobytu v ČR bydlel. Ten je ale údajně prázdný.

„V tuto chvíli provádíme na zmíněných místech jak domovní prohlídky, tak prohlídky nebytových prostor, a to včetně sídla společnosti Profi Credit Czech. Firma je podezřívána z trestného činu zkrácení daně o celkové škodě až 250 miliónů korun.

Za krácení daně by v případě obvinění a následné soudní dohry hrozilo Beranovi pět až 12 let vězení.

:.David Beran se svou přítelkyní Miss ČR 1997 Terezií Dobrovolnou na snímku z loňského března.foto: ČTK/Igor Zehl

Zaměstnanci jsou akcí zaskočeni

Policisté v Pardubicích obsadili kanceláře Profi Credit, které sídlí v přízemí dvou obytných domů na nábřeží Závodu míru. Oba domy jsou obehnány policejními páskami a desítky ozbrojených policistů v neprůstřelných vestách z protikorupčního oddělení nepustí do vyhrazeného prostoru nikoho jiného než obyvatele domu a pracovníky společnosti Profi Credit.

„Právě se vracíme z oběda a jdeme si vyzvednout z kanceláře jen osobní věci, vůbec tomu nerozumím a ani netuším co se děje. Policisté sem odpoledne vtrhli a od té doby jsme nedostali žádnou vysvětlující odpověď,“ uvedla jedna ze zaměstnankyň společnosti, která nechtěla být jmenována.

Policisté podle dalších svědků na místě zajišťují důkazy, především veškeré účetnictví a další doklady společnosti.

Beran se v ČR nezdržuje

To potvrzuje i Skřepek, podle kterého policisté zatím zřejmě nemíní nikoho zadržet, pouze se snaží zajistit důkazy o trestné činnosti firmy, především její účetnictví a dokumenty.

Sám Beran, který je přítelem bývalé Miss ČR 1997 Terezie Dobrovolné, se podle dostupných informací v Česku nezdržuje a žije v zahraničí. Skřepek odmítl sdělit, zda policie bude usilovat o Beranovo zatčení.

Prohrál spor miliardářů

Základem Beranova podnikání je úvěrová společnost PROFI CREDIT Czech (původně Profireal), která kromě ČR podniká i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Jméno podnikatele figuruje také ve společnostech Profireal, DB System software, TH Real a Vítkovice Holding. Mezi Beranem a spolumajitelem Vítkovice Holding Janem Světlíkem vypukl spor, když se Beran rozhodl prodat 45 procent akcií Karlu Komárkovi. Světlík se kvůli tomu obrátil na soud, avšak u Městského soudu v Praze nepochodil.

Další spory se rozhořely i mezi Komárkem a Beranem. Komárkova firma v roce 2005 koupila polovinu akcií Vítkovice Holding. Antimonopolní úřad spojení povolil loni. Část akcií prodal Komárkovi právě Beran. Oba se dohodli, že Beran dá Komárkovi svou polovinu holdingu Vítkovic a za to získá poloviční podíl v nově vznikajícím strojírenském holdingu Industrial Group Holding KKCG (IGH). Do něj předtím Komárek převedl firmy ŽDB, Bonatrans a Kovosvit.

Z obchodu nakonec sešlo a podnikatelé se začali obviňovat, kdo ho vlastně znemožnil.  

V prosinci Komárek vyhrál spor, v němž žádal Berana o omluvu a finanční odškodné za urážlivé výroky, které na jeho adresu Beran uváděl v médiích. Výše odškodné dle verdiktu soudu činí sto tisíc korun.

Před dvěma lety odhadovala média hodnotu Beranova majetku na více než 20 miliard korun

Barokní palác za 86 miliónů

Beranova společnost TH Real je nepřímo zapojena i do sporu o palác na Malé Straně, který v roce 2001 vyměnilo ministerstvo vnitra, které tehdy vedl Stanislav Gross, s firmou Bayton za panelový dům v Řepích. TH Real palác koupila za 86 miliónů a chtěla v něm vybudovat byty. Bayton ale transakci později napadl u soudu a dožaduje se vrácení domu v Řepích. Současná cena paneláku se pohybuje mezi 200 až 300 milióny, cena paláce se odhaduje na půl miliardy.

David Beran

Jmění jednačtyřicetiletého miliardáře se odhaduje na 20 miliard Kč. Kontroluje z poloviny strojírenský koncern Vítkovice Holding a skupinu Profireal, která se specializuje na půjčování peněz. Zdržuje se v zahraničí - nejraději v rakouském Kaprunu a ve Spojených státech. Vystudoval biochemii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám