Hlavní obsah

VIDEO: Po tragické hromadné nehodě je provoz na D1 omezen

– HUMPOLEC • Aktualizováno

Provoz na dálnici D1 v úseku 77. kilometru na Vysočině, kde se v úterý večer stala hromadná dopravní nehoda, je podle nejnovějšího sdělení Centra dopravních informací (CDI) veden v obou směrech jen v pravém jízdním pruhu. Důvodem je oprava poškozených vnitřních svodidel, která se podle předpokladu CDI protáhne až do večera. Řidiči proto musejí počítat v daném úseku s kolonami. Při dopravních nehodách zemřelo v úterý celkem sedm lidí.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Následky tragické nehody na D1

Článek

Hromadná nehoda tří kamiónů a pěti osobních aut uzavřela v 18:40 dálnici ve směru na Prahu na 77. kilometru mezi Koberovicemi a Hořicemi na Humpolecku. Nehoda si vyžádala dva mrtvé. Po zhruba devíti hodinách byl zprovozněn ve směru na Prahu jeden jízdní pruh.

Mrtví jsou dva řidiči kamiónů, těžce zraněn byl řidič osobního vozu, jenž byl převezen do Brna s poraněním mozku a plic. Čtvrtý řidič osobního auta má otevřenou zlomeninu ramene a byl převezen do pelhřimovské nemocnice, řekla náměstkyně záchranné služby kraje Vysočina Edita Richterová. Dálnice byla uzavřena, v zácpách vznikaly další menší nehody.

Osobní automobil po hromadné nehodě na D1foto: Právo/Jiří Jíra

:. Kliknutím na mapu ji zvětšíte

Podle svědků šlo o masakr

"Kamióny visí ze svahu, budou velké problémy s vyprošťováním," informoval Novinky v úterý kolem půl osmé večer dispečer CDI.

Záchranáři v úterý na místě nehody na D1foto: Právo/Jiří Jíra

"Je to masakr," popsal situaci z místa havárie jeden z řidičů. Od Prahy podle něj jely dva kamióny vedle sebe, jeden v rychlém a druhý v pomalém pruhu. Ten v pomalém pruhu toho, co jel v rychlém pruhu, vytlačil přes svodidla do protisměru, kde se čelně srazil se dvěma osobními auty a dalšími dvěma kamióny.

Dvě osobní auta jsou úplně na odpis, konstatoval. V protisměru jel kamión, který převážel polypropylénové kuličky, ty se z protržených pytlů vysypaly na dálnici a částečně na břeh svažující se k vodní nádrži. Na místě zasahovala vyprošťovací technika.

V úterý zemřelo celkem sedm lidí

"K úniku chemických látek z nákladu nedošlo," řekl operační důstojník krajských hasičů. Jedna z nádrží havarovaného kamiónu se ale protrhla a záchranáři na místě dělali opatření, aby se nafta nedostala do vodních toků směřujících do vodního díla Želivka, které slouží jako zdroj pitné vody, vysvětlil.

Úterý se pravděpodobně zařadí k letošním nejtragičtějším dnům na českých a moravských silnicích. Při pěti vážných dopravních nehodách zemřelo celkem sedm lidí a nejméně šest dalších utrpělo zranění.

Nejvážnější následky měly nehody mezi obcemi Ostrov a Čankovice na Chrudimsku a na Vysočině na dálnici D1. Při srážce dvou kamiónů a dodávky na Chrudimsku zemřeli dva lidé. Náraz vozidel byl podle mluvčí pardubických hasičů Venduly Horákové tak silný, že dodávku rozdrtil na dva kusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám