Hlavní obsah

VIDEO: Berdychovci Půta a Šulej dostali dohromady 16 let

– PRAHA • Aktualizováno

Středočeský krajský soud poslal ve středu členy tzv. Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje za loupežná přepadení a krádeže na deset a šest let do vězení. Radek Trumpeš dostal 14 let, Jan Zelený třináct let za mřížemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí do soudní síně Davida Berdycha.

Článek

Davidu Berdychovi se trest neměnil, má vyměřen z dřívější doby trest souhrnný. Všichni odsouzení musí dohromady zaplatit poškozeným přibližně osm miliónů korun.

Středeční verdikt se týká poslední části rozsáhlého procesu s tzv. Berdychovým gangem. V této části případu obžaloby popsala více než deset skutků z let 1999 až 2001.

Jde především o loupežná přepadení podnikatelů a kamiónů. Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy a pozměněné policejní průkazy. Některé z obětí podle obžaloby vážně zranili.

Berdych, Radek Trumpeš a Zelený byli v této části procesu obžalováni již dříve. Soud ale musel počkat na to, až nabude právní moci předchozí odsuzující rozhodnutí.

Krajský soud loni v lednu uznal v této části procesu vinnými zejména z účasti na loupežných přepadeních 19 lidí, loni v prosinci pak výši některých trestů upravil odvolací senát. Mezi odsouzenými byli i bývalí elitní detektivové Josef Opava a Petr Koňařík.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdychovce Půtu a Šuleje poslal soud do vazby

Členové Berdychova gangu Tomáš Půta a Maroš Šulej jdou do vazby, rozhodl o tom ve čtvrtek večer krajský soud v Praze. Půta se vzdal podle svého právníka práva...

Výběr článků

Načítám