Hlavní obsah

Veterinářku vozil v dobytčáku, skončila na psychiatrii

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V péči psychiatra skončila letos v květnu inspektorka plzeňské krajské veterinární správy Eva V. po kontrole u soukromého zemědělce Jana Altmana z Domažlicka. Třiapadesátiletý farmář ji tehdy zavřel do přívěsu pro dobytek a vozil kolem prasečáku. Podle státní zástupkyně tím spáchal trestný čin omezování osobní svobody. Domažlický soud ale případ ve středu postoupil přestupkové komisi.

BEZ KOMENTÁŘE: Jan Altman u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Obžalovaný se choval nevhodně a hloupě. O tom není pochyb. Nicméně trestní represe v tomto případě není namístě,“ řekl samosoudce Jan Švígler.

Poukázal na to, že jde o člověka bezúhonného, kterému v určitý vyhrocený moment ruply nervy a dostal hloupý nápad. „Byl to z jeho strany šprajc vůči kontrole, kterou považoval za nesmyslnou. Bezpochyby ale neměl kohokoliv někam zavírat a jezdit s ním nějaké kolečko,“ prohlásil dále Švígler.

Veterinářku tehdy zajímalo, v jakých podmínkách Altman přepravuje živá zvířata. Součástí kontroly byla i prohlídka šest metrů dlouhého a asi 170 centimetrů vysokého přívěsu, ve kterém farmář vozí prasata.

Soustředila jsem se hlavně na to, abych během jízdy neupadla. Hodně to nadskakovalo, hlavou jsem narážela na plechovou konstrukci střechy.
veterinářka u soudu

„Když jsem vlezla do vleku a byla asi v jeho polovině, dveře se zavřely a já se ocitla téměř ve tmě. Připadala jsem si jako chycená do pasti. Byla jsem v takovém šoku, že jsem se nezmohla ani na slovo. Najednou jsme se rozjeli. Měla jsem strach a nevěděla jsem, co se bude dít. Soustředila jsem se hlavně na to, abych během jízdy neupadla. Hodně to nadskakovalo, hlavou jsem narážela na plechovou konstrukci střechy. Měla jsem co dělat, abych se udržela vestoje,“ líčila žena před soudem.

Když auto zastavilo a farmář otevřel dveře přívěsu, inspektorka vyšla ven. „Kontrolu jsem ještě dokončila, ale pak jsem se úplně sesypala,“ dodala veterinářka, která po Altmanovi požadovala milionové odškodné za psychickou újmu.

Trpí pocity úzkosti

„Zásah obžalovaného do mé soukromé sféry byl tak zásadní, že jsem se s tím doposud nevyrovnala. Trpím stále pocity úzkosti a beru antidepresiva. Mám pocit vyhoření, vytratila se mi radost ze života. Byl to útok na lidskou důstojnost, ponížil mě jako ženu a svým zbabělým jednáním deklaroval svoji nadřazenost coby muže,“ uvedla poškozená.

Byla to z mojí strany reakce na absurditu kontroly, protože zvířata vozím jen minimálně, tak možná třikrát do roka.
zemědělec Altman

Altman před soudem prohlásil, že inspektorce ublížit nechtěl. „Nenapadlo mě, že bych mohl být popotahovaný za omezování osobní svobody. Byla to z mojí strany reakce na absurditu kontroly, protože zvířata vozím jen minimálně, tak možná třikrát do roka. Když veterinářka vlezla do přívěsu, tak jsem ji zavřel, s tím, že ji svezu, aby viděla, jakou mají přepravovaná zvířata pohodu,“ vypovídal farmář.

Inspektorka nijak neprotestovala. „Nezaregistroval jsem žádné volání o pomoc nebo bouchání. Když vylezla ven, tvářila se normálně, rozhodně nebyla nijak rozhozená nebo v šoku. Bral jsem to spíš s humorem,“ prohlásil Altman. S přívěsem prý jel pomalu, aby se žena uvnitř nezranila.

„Udělal jsem s ní jedno kolečko. Mohlo to trvat tak osmdesát vteřin. Když jsem zastavil a otevřel jí, řekla mi jen, jestli jsem si to užil, a pokračovala v kontrole. Neměl jsem důvod si myslet, že jsem udělal něco špatně,“ uzavřel Altman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám