Hlavní obsah

Veterináři v tržnici Sapa odhalili 300 kg nevyhovujících potravin a týrání ryb

Praha

Veterináři při společné kontrole s Celní správou České republiky našli v pražské tržnici Sapa zhruba 300 kilogramů nevyhovujících potravin. Na místě je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Prodejci bude v přestupkovém řízení uložena pokuta, ta může podle zákona činit až 50 milionů korun.

Foto: SVS

Znehodnocené drůbeží maso v Sapě, archivní snímek

Článek

Veterinární inspektoři na místě odhalili také týrání ryb. Případ předají příslušnému městskému úřadu, který má pravomoc vést přestupkové řízení. ČTK to ve čtvrtek za Státní veterinární správu (SVS) řekl Petr Majer.

V jedné z prodejen ve vietnamské tržnici Sapa obchodník nabízel asi 100 kilogramů drůbeže bez identifikace a dokladů o původu. Veterináři u něj našli dále 75 kilogramů masných výrobků bez označení a nutné dokumentace. V mrazicích boxech uchovával v nevhodných hygienických podmínkách 80 kilogramů neoznačených zmrazených ryb, sépií, chobotnic, krevet a několik kilogramů dalších produktů jako vepřových střev a kůží.

„Uváděním potravin neznámého původu na trh se prodejce dopustil vážných porušení předpisů. Nebylo totiž možno ověřit, kde byla zvířata chována, zda byla zdravá, či jim byla podávána léčiva. Nebyl znám nákazový stav v chovu, ani nebylo možno zjistit, jestli byla posouzena zdravotní nezávadnost masa," uvedl Majer. Doplnil, že konzumace takových produktů je velmi riziková.

Veterináři zaznamenali výskyt pseudovztekliny, varovali majitele psů

Domácí

Obchodník prodával také živé ryby. Měl je v příliš malých a přeplněných kádích s nedostatečným okysličením vody. „Veterinární inspektoři prodejci nařídili okamžité přemístění ryb do větších nádob, zajištění vyššího okysličení vody a usmrcení několika ryb v nejhorším zdravotním stavu, aby nepokračovalo jejich utrpení," řekl Majer.

Celníci při této kontrole zastavovali vozidla jedoucí z a do areálu. Veterináři zjistili pochybení při identifikaci přepravovaných potravin rostlinného původu. Případ předají Státní zemědělské a potravinářské inspekci. „Celníci rovněž ten den lustrovali kontrolované osoby v databázi dlužníků a podařilo se jim vybrat dlužnou částku 3000 korun," dodal Majer.

Sokolník měl doma uhynulé dravce, další byli ve zuboženém stavu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám