Hlavní obsah

Veteráni z armádních misí si na diskotéce vyráželi zuby, rvačku řeší soud

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Vyražené zuby, tržná rána na rtu a následně drátěná dlaha. Tak skončil večer na klatovské diskotéce pro vojáka Radka Bureše, který se loni v září zapletl do konfliktu s policistou Ondřejem Charvátem.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obžalovaný Ondřej Charvát u soudu v Klatovech.

Článek

Spor mezi dvojicí mužů ve středu začal projednávat Okresní soud v Klatovech. Podle státního zástupce se obžalovaný policista Ondřej Charvát, toho večera mimo službu, dopustil přečinů ublížení na zdraví a výtržnictví, když dal Burešovi jednu ránu pěstí.

„Zaregistroval jsem, že na chodbě diskotéky došlo ke rvačce dvou neznámých mužů. Jeden z nich, pan Bureš, měl fyzicky navrch. Napadeného měl v moci, tahal ho za tričko, vrážel s ním do zdi a něco na něj řval. Na to jsem reagoval. Přišlo mi zbytečné, aby tam byl někdo bit, když se nebrání,“ vypověděl u soudu Charvát, který se prý  jen bránil. Když se snažil dvojici mužů odtrhnout, údajně ho Bureš popadl za límec košile a začal ho škrtit. Jedna rána pěstí byla podle Charváta nejmírnější možnou reakcí.

Požaduje čtvrt miliónu

Bureš, který na rozdíl od Charváta během večera popíjel alkohol, popřel, že by se před konfliktem s někým pral. „Stál jsem v hloučku lidí, přistoupil k nám pan Charvát a bezdůvodně mě udeřil do obličeje,“ konstatoval Bureš. Ten zároveň po obžalovaném žádá odškodné ve výši čtvrt miliónu korun s tím, že byl po dobu jednoho měsíce odkázán na kašovitou stravu a problémy při kousání předními zuby ho trápí dodnes.

Charvát s Burešem se dříve vůbec neznali. Kuriozitou ale je, že se v minulosti zúčastnili zahraničních misí české armády. Zatímco Bureš působil jako střelec v Afganistánu, Charvát se podílel na třech misích na území bývalé Jugoslávie. Oba v souvislosti s tím prošli speciálním bojovým výcvikem i psychologickými testy.

„Chtěl bych zdůraznit, že za jiných okolností bychom si s panem Burešem u piva popovídali o vojenském životě a misích. Ale pan Bureš byl v tomto případě na mol, agresivní a chtěl se prát,“ řekl Charvát, který byl coby policista předminulý rok vyznamenán medailí plzeňského krajského ředitelství za vynikající službu.

Verdikt soudce v úterý nesdělil, případ bude i nadále pokračovat vyslýcháním dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám