Hlavní obsah

Vešly tam na poslední chvíli, řekl řidič, který srazil děti na hlídaném přechodu

Děti spolu s asistentem obce před nehodou v obci Rohovládova Bělá na Pardubicku vstoupily na přechod pro chodce na poslední chvíli, tvrdí řidiči, kteří na místě havarovali. Při střetu se v pondělí ráno lehce zranily čtyři děti.

Kluci tam vešli hrozně rychle, řekl řidič autaVideo: TV Prima Velké Zprávy, Prima FTV

 
Článek

Ke střetu na přechodu pro chodce došlo kolem sedmé hodiny ráno. Pětačtyřicetiletý řidič vozidla Volkswagen Golf podle policie srazil čtyři děti ve věku 10 až 12 let, následně do vozu zezadu narazilo další auto.

Zranění byla převážně lehká. Míru zavinění jednotlivých účastníků i asistenta zjišťuje policie.

Auto srazilo čtyři děti na hlídaném přechodu

Krimi

Televize Prima přinesla svědectví řidiče, jehož vůz děti srazil. „Ti kluci tam vešli do přechodu, tak to bylo prostě hrozně rychlé. Byla tma, provoz, já jsem si toho nevšiml,“ uvedl řidič.

Druhý řidič s ním souhlasil a dodal, že asistent tam zřejmě vešel na poslední chvíli a děti se údajně vůbec nerozhlédly.

Pokyn k přejití

U přechodů pro chodce lze v ranních i odpoledních hodinách vidět nejen pověřené asistenty, ale také strážníky a policisty. Ti pražští například dohlížejí na 110 přechodů. Pokyn dostávají řidiči nejen zastavovacím terčem, ale i vztyčenou paží nebo červeným světlem. Na tento pokyn musejí řidiči zastavit auto a až poté dostanou chodci signál, že mohou přejít.

„Povinností chodců i řidičů je řídit se pokyny strážníka při řízení provozu nebo zastavování vozidel. Nerespektuje-li tedy chodec nebo řidič pokyny strážníka při zajišťování bezpečného přechodu chodců, může se dopustit přestupku, za který může dostat pokutu,“ řekla Novinkám mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Jak přesně to bylo v tomto konkrétním případě, pomůže policii objasnit také videozáznam z jednoho z vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám