Hlavní obsah

Verdikt bez trestu nad soudcem, který ukradl peněženku, platí

Novinky, bad
Praha

Krajský soud v Praze zamítl ve čtvrtek odvolání státního zástupce proti rozsudku nad bývalým soudcem pražského městského soudu, který letos v zimě ukradl mladíkovi v autobusu pražské MHD peněženku. Soud sice uznal muže vinným, od potrestání však upustil. Verdikt tak nabyl právní moci.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zastupitelství se proti zářijovému rozsudku Okresního soudu Praha-západ odvolalo, soudce se podle něj dopustil neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Mladíkovi totiž ukradl s peněženkou i platební kartu, za což by mu hrozily - stejně jako za krádež - dva roky vězení.

Podle předsedy odvolacího senátu Ladislava Koudelky ale prvoinstanční soud rozhodl správně. „Prvý soud provedl úplné dokazování a nedopustil se žádných vad. Je zcela evidentní, že obžalovaný neměl zištný úmysl, a to ani ve vztahu k peněžence, ani k jejímu obsahu,“ zdůvodnil své zamítavé rozhodnutí Koudelka. Sedmatřicetiletý soudce totiž trpí podle znalců sexuální deviací - fetišismem.

Sám se už při hlavním líčení k činu přiznal a dodal, že si je své úchylky vědom a dochází na léčení. Okresní soud sice od jeho potrestání upustil, nařídil mu však ochranné sexuologické léčení ambulantní formou. [celá zpráva]

Omluvil se a odškodnil

Případ se stal letos v únoru v autobuse pražské MHD poblíž zastávky Nový Slivenec. Muž krátce před vystoupením vytáhl peněženku z batohu sedmnáctiletého mladíka, který se vracel s kamarádkou ze školního výletu.

„Cítil jsem nějaké šmátrání v batohu a nahmatal jsem, že mi vytáhl ze zadní kapsy batohu peněženku,“ uvedl před soudem poškozený. Na zastávce vystoupil a rovnou na pachatele uhodil. „Řekl jsem mu, ať mi vrátí peněženku, že mi ji ukradl. On mi řekl, že neukradl. Tak jsem mu znova řekl, že mi ji ukradl, ať mi ji vrátí, což udělal,“ vypověděl mladík. Pak počkali na příjezd policie.

Dnes již bývalý soudce, který na svůj post rezignoval kvůli tomuto incidentu, se mladíkovi několikrát omluvil a poslal mu dva tisíce korun jako odškodné za způsobené problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám