Hlavní obsah

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže, ze které byl obviněn karlovarský kriminalista Jan Budík, syn zástupce policejního ředitele Vladimíra Budíka.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Jindřïcha Štreita: Jsme ze stejné planety je umístěna ve foyer Divadla loutek Ostrava od 6.12.2012

Článek

Podle dobře informovaného zdroje měli stíhaní policejní funkcionáři zmařit řádné prošetření Budíkova podezření. "Obvinil jsem je z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele," potvrdil Právu plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha, který vyšetřuje trestné činy policistů.

Mezi obviněnými je zástupce policejního ředitele Vladimír Budík, velitel Služby kriminální policie a vyšetřování Miroslav Roušal a vedoucí prvního oddělení kriminální policie Jaroslav Hladík.

Řeřicha nechtěl zacházet do podrobností. "Je to všechno teprve na začátku, nechtěl bych zveřejněním dalších informací celé vyšetřování narušit," vysvětlil žalobce.

Zmařili zásadní důkaz

Podle jiného zdroje státní zástupce důstojníkům vytýká, že svým postupem zmařili provedení některých úkonů důležitých pro důkazní řízení. "Jakmile se dozvěděli, že podezřelým z loupeže je policista, nebyli věcně příslušní případ vyšetřovat a měli ho předat Inspekci ministra vnitra, což neudělali," uvedl zdroj.

Jan Budík měl loni v prosinci přepadnout poštu na karlovarském sídlišti Růžový Vrch. Úřednice ho poznaly, když tam přišel tři dny po přepadení zaplatit složenku. Na nestandardní postup policie upozornil během červencového hlavního líčení s Janem Budíkem karlovarský soudce Tomáš Mahr.

"Budíkovi kolegové tehdy přesvědčovali ženy za přepážkou, že poštu nemůže vyloupit policista, čímž je zmátli. Kriminalisté měli ukázat podezřelého mezi jinými figuranty. Tato rekognice se neuskutečnila. Policie svojí nečinností zmařila jeden ze zásadních důkazů," prohlásil soudce, který nakonec Budíka musel zprostit obžaloby. Rozsudek ale není pravomocný, rozhodovat bude v odvolacím řízení Krajský soud v Plzni.

Důstojníkům hrozí až tři roky vězení

Obviněným důstojníkům, kteří u policie slouží řadu let, hrozí až tři roky vězení. Podle neoficiálních informací zvažují podat žádost o uvolnění ze služebního poměru s tím, že by dostali tučné výslužné. V případě, že by totiž soud jejich vinu prokázal, nemají na peníze nárok.

Karlovarskou policii stíhá letos jeden skandál za druhým. Zbraň, ze které v květnu zastřelil zloděj nafty v Lužné na Rakovnicku otce tříleté holčičky, patřila 27letému policistovi, který ji vrahovi obstaral.

Veřejnost byla rovněž zděšena zjištěním, že hledaný šéf slovenského podsvětí Mikuláš Černák byl na území ČR zadržen v soukromém vozidle policejního důstojníka. Posledním skandálem bylo odhalení opilého policisty, který havaroval s vozidlem opatřeným falešnými espézetkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám