Hlavní obsah

Večer před zatýkáním vypnul finančník Sisák telefon a odjel za hranice

Právo, Jakub Troníček

Finančník Petr Sisák těsně před opuštěním republiky v předvečer rozsáhlého zatýkání v kauze údajně zmanipulovaných insolvencí kolem společnosti Via Chem Group vypnul, podle zjištění Práva stejně jako jeho dvorní právník Ivo Hala, svůj mobilní telefon.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Podnikatel Petr Sisák (uprostřed) přišel na služebnu policie, kde byl zadržen.

Článek

Právě tato klíčová okolnost přitom spolu s dalšími indiciemi podle všeho vedla pardubický soud rozhodující o jeho vazbě k přesvědčení, že jejich náhlý noční odjezd ze čtvrtka 16. ledna byl spíše než plánovanou služební cestou narychlo zorganizovaným únikem před nadcházející policejní akcí, která se rozběhla v pátek odpoledne.

Tím, že se Sisák spolu s Halou na rozdíl od dalších obviněných v kauze díky vycestování vyhnul zatčení, získal podle úřadů cenný čas pro přípravu „sebeobrany“. Vyplývá to ze soudního odůvodnění uvalení vazby, s jehož částí se mělo Právo možnost seznámit.

Špičkové kontakty

O tom, že Sisák, jehož kontakty do bezpečnostní sféry platily už v minulosti za špičkové, dostal před zatčením tzv. včasné varování, se spekuluje již od rozjezdu celé akce. Údajného krtka v řadách policie nebo státního zastupitelství hledá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Celkově se tak soud přiklonil k závěru, že oba obvinění se stali včas nedostupnými pro orgány činné v trestním řízení a až poté, kdy se seznámili v nezbytném rozsahu s aktuální situací, případně provedli potřebné úkony, a současně těsně před lokalizací svého pobytu při využití dále povoleného sledování osob a věcí se k policii ve středu v dopoledních hodinách dostavili,“ vysvětlil pardubický soud jeden z důvodů, proč na oba hlavní aktéry kauzy uvalil po jejich příchodu na policii vazbu.

Dceři napsal: Zdržím se na večeři

Ale zpátky k večeru, který předcházel rozsáhlému zatýkání a který se Právu podařilo detailně zmapovat. Sisák tehdy podle dostupných informací seděl v jedné z restaurací v centru Prahy a jeho odjezdu zpočátku podle úřadů nic nenasvědčovalo.

Ještě ve tři čtvrtě na deset komunikoval se svou dcerou. Řekl jí, že se zdrží na večeři, a nabídku na setkání s ní odmítl. Zhruba půl hodiny předtím napsal podle soudních dokumentů SMS manželce v podobném znění, tedy že se jeho večeře protáhne a že přijde domů kolem 23. hodiny.

Vypnul telefon a ztratil se z dohledu

Jenže podle dobře informovaného zdroje Práva obeznámeného s okolnostmi vyšetřování pak přijal kolem desáté hovor, který všechno změnil. „Hned potom vypnul telefon a tím se policii ztratil z dohledu,“ řekl Právu zdroj. Policie totiž běžně před zatýkáním své „oběti“ několik dní sleduje, jenže v případě Sisáka a spol. klasickou „sledku“ nasadila až v den zátahu.

Předtím jeho pohyb kvůli obavám z prozrazení monitorovala pouze podle toho, kde se do mobilní sítě hlásil jeho telefon. Po jeho vypnutí tak policie v tomto směru oslepla a Sisák s Halou mohli v klidu odjet za hranice.

Vedení protikorupční policie už ostatně přiznalo, že opoždění nasazení sledovací služby bylo taktickou chybou. Sám Sisák k průběhu inkriminovaného večera u soudu vypověděl, že domů se po večeři skutečně v souladu se slibem manželce vrátil a že s Halou odjel na Slovensko až poté.

„Nevěděli, a ani vědět nemohli, že následujícího dne odpoledne je bude okamžitě vyžadovat policie a státní zastupitelství,“ uvedla k tomu Sisákova obhajoba ve stížnosti proti vazbě, kterou má Právo k dispozici.

Obhajoba: Razie byla zbytečná

V tomto dokumentu právníci Sisáka také upozorňují (nutno podotknout, že marně, Krajský soud v Hradci Králové totiž minulý týden vazbu stejně jako u ostatních stíhaných potvrdil), že kdyby chtěl Sisák uprchnout, nepřijel by spolu s Halou po návratu ze zahraničí rovnou na policii, zvláště když tušil, že se nevyhne právě vazbě.

Obhajoba poukazovala i na to, že Sisák s policií už více než půl roku spolupracuje. Advokáti v této souvislosti připomněli třeba to, že jejich klient byl s policií domluven na předání výročních zpráv Via Chem Group, které se mělo podle vzájemné dohody odehrát 20. ledna, tedy pět dní po zatýkání.

S policisty Sisákova strana ostatně telefonicky komunikovala ještě 11. ledna. Finančníkovi právníci stejně jako obhájci dalších vazebně stíhaných také napadají důvod vazby opřený o možné ovlivňování svědků. „Pokud by obviněný chtěl ovlivnit některého z teoreticky možných svědků, mohl tak již v minulosti nesčetněkrát učinit,“ uvedla Sisákova obhajoba s odkazem na fakt, že už v říjnu k tomu Sisák vypovídal na policii a času na možný nátlak na důležité svědky měl tak od té doby více než dost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám