Hlavní obsah

Ve vlaku v Brně zastřelil kolegu, dostal osm let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Dalších osm let bude mít na zpytování svědomí čtyřicetiletý Martin Vlček. Do vězení jej poslal brněnský krajský soud za to, že Vlček loni na konci září při cestě vlakem předváděl svému kolegovi zbraň, a přitom jej střelil do břicha. Vlček se hájil tím, že šlo o nešťastnou náhodu, ovšem podle senátu v čele s Petrem Jirsou se jednalo o vraždu.

Státní zástupce Ivan Hrazdira o rozsudku nad střelcem ve vlakuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Obhájce soudu navrhl, aby se na celý skutek díval jako na usmrcení z nedbalosti, za což by obžalovanému hrozil jen tříletý trest. Podle soudce Jirsy je ale třeba se na střelbu dívat jako na vraždu.

„Ani obžalovaný nepopírá, že v průběhu jízdy vlakem ukazoval zbraň a při manipulaci zmáčkl spoušť. Obžalovaný potvrdil, že nedošlo k nějakému náhodnému výstřelu, prostě zmáčkl spoušť, aniž by dokázal říci, proč to udělal. Sami jsme si vyzkoušeli na té zbrani, že zbraň nevystřelí při jemném doteku spouště, je potřeba vyvinout poměrně velkou sílu. Pokud míří na břicho, tak i žák první třídy ví, že když vystřelí, může dojít ke smrti,“ vysvětlil verdikt Jirsa.

Senát se přesto rozhodl uložit trest pod spodní hranicí pro vraždu, Vlčkovi totiž hrozil trest od 10 do 18 let vězení.

Opilý jel z práce

K neštěstí došlo v nočním vlaku jedoucího z Brna na Bílovice nad Svitavou. Notně opilý Vlček, který předtím s kolegy z práce popíjel a podle svých slov vypil asi deset piv, krátce poté, co vlak vyjel ze stanice Brno hlavní nádraží, vytáhl z batohu pistoli a chlubil se svému kamarádovi. Jenže při manipulaci vyšel výstřel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný z vraždy Martin Vlček

„Během jízdy obžalovaný střelil do břicha poškozeného, který na místě zemřel. Obžalovaný nebyl držitelem zbrojního průkazu, přesto měl pistoli ČZ ráže 6.35,“ prohlásil státní zástupce Ivan Hrazdira. Podle znalce bylo poranění smrtelné. „Smrti poškozeného nešlo zabránit. Nebylo možno provést žádný život zachraňující úkon,“ řekl soudní lékař.

Pistoli našel v bytě

„Tu pistoli jsem našel asi 14 dní dříve při vyklízení bytu po otci. Dal jsem si ji do batohu a ani jsem o ní nevěděl. Ve vlaku jsem mu ji chtěl ukázat, vytáhl jsem ji z pouzdra, natáhl a pak došlo k výstřelu. V tu chvíli hlaveň mířila na něj, seděli jsme ve vlaku proti sobě,“ popisoval u soudu Vlček.

„Po výstřelu jsem zůstal jako opařený, nechápal jsem, co se stalo, měl jsem zalehlé uši. Chvíli jsem se na něj jen díval, pak jsem si k němu sedl a začal jsem volat o pomoc, snažil jsem se s ním dostat z vlaku, který zrovna zastavil ve stanici v Brně - Židenicích. Ale nepovedlo se mi to. Potom jsem vyhodil pistoli z okna a na další zastávce jsem vystoupil. Nedokážu si vysvětlit, jak se to stalo, proč jsem měl prst na spoušti. Lituji toho, nikdy se to nemělo stát,“ dodal Vlček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám