Hlavní obsah

Ve vesnici na Českolipsku někdo brokovnicí zastřelil kocoura

– Česká Lípa

Zastřelení kocoura brokovnicí vyšetřují od tohoto týdne policisté na Českolipsku. Zvíře se vrátilo z procházky se šesti broky v těle, veterinář jej musel po několikatýdenní léčbě uspat. Policie pátrá po střelci, kterému hrozí až dva roky vězení.

Foto: Policie ČR

Pepíno ještě zdráv (vlevo) a s poraněnýma nohama (vpravo).

Článek

Kocour Pepíno žil s manželi v rodinném domě v Pertolticích pod Ralskem, kteří dům koupili i s ním. Chodil na procházky po okolí, ale většinou se vždycky večer vracel. Na začátku března se však vrátil až po třech dnech.

„Kocour se domů doslova připlazil v zuboženém stavu a zadní nohy táhl za sebou. Následující den ho manželé odvezli k veterinárnímu lékaři, který ho vyšetřil a zjistil, že má v sobě šest broků, přičemž jeden uvízl v páteřní míše,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Veterinář nasadil antibiotika a injekce na otoky. Stav kocoura se ale tento týden zhoršil a Pepíno musel být uspán. Zranění mu působila značné utrpení.

Střílel ve vesnici

Policisté se začali případem zabývat na základě trestního oznámení. „Jejich úkolem je nyní zjistit, kdo si ze zdravého domácího kocoura udělal živý terč a také kdo z brokovnice, k jejímuž držení je třeba mít zbrojní průkaz, střílel ve vesnici,“ konstatovala Baláková.

Podle ní je možné z brokovnice střílet jen na střelnici nebo při výkonu myslivosti. Ve hře je samozřejmě také možnost, že někdo má zbraň nelegálně. Jak Baláková dále připomněla, pakliže někdo střílí mimo povolená místa, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. „To platí i pro střelce ze vzduchovky,“ doplnila mluvčí.

Neznámému střelci hrozí kromě pokuty za trestný čin týrání zvířat až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám