Hlavní obsah

Ve špindlerovských labských peřejích zahynul vodák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Smrt 62letého vodáka předznamenala o víkendu na Labi mezi Špindlerovým Mlýnem a Herlíkovicemi u Vrchlabí májový svátek na divoké vodě. Posádka raftu, jež nebyla součástí mistrovství České republiky a Českého poháru ve sjezdu na divoké vodě, se převrhla v nebezpečném esíčku Labské soutěsky.

Foto: Hasiči Špindlerův Mlýn

Marná záchrana vodáka v Labi pod Špindlerovým Mlýnem.

Článek

Pětici vodáků, včetně dvou žen, se podařilo včas dostat z ledové vody na břeh. Bezvládné tělo muže, jehož strhl silný proud, vylovili zachránci bez viditelných poranění zhruba kilometr od místa tragédie.

Parta vodáků vyrazila na rozvodněnou řeku

Krimi

Muže, jenž podle informací Práva s největší pravděpodobností zemřel na následky tonutí, transportoval vrtulník v kritickém stavu do nemocnice. Silně podchlazeného vodáka, který byl v bezvědomí, zachránci nejprve obtížně dostali na druhý břeh Labe, kde se spolu se špindlerovskými hasiči pokoušeli o resuscitaci. Případem se zabývá policie. „Prověřujeme, zda nedošlo k cizímu zavinění. Byla nařízena pitva,“ doplnila policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Foto: Hasiči Špindlerův Mlýn

Marná záchrana vodáka v Labi pod Špindlerovým Mlýnem

Posádky obou raftů se snažily sjet jednu z nejtěžších vodáckých tratí v Evropě, kam krátce před závodem svévolně pronikly. „Koryto bylo turistům zapovězeno. Trať ještě nebyla plně zabezpečená. Už do samotné soutěsky rafty najížděly s problémy nebezpečně nakloněné,“ přiblížil Petr Ptáček z Asociace vodní turistiky a sportu.

S vodáky se na Hodonínsku převrhla kanoe. Muž tonul, děti se ve vodě držely kamenů

Krimi

Posádkám turistických raftů scházela nezbytná výstroj. „Oblečení měli spíš na letní vodu. Krátké surfařské neopreny a šortky. Ani vesty neměli pro divokou vodu,“ podotkl Ptáček.

Závody na špindlerovské divoké vodě se konaly po pětileté přestávce zaviněné opravou přehrady a covidem. Esíčkem skalnaté soutěsky, kde je proud při závodech posílen vodou ze špindlerovské přehrady, prolétnou plavidla díky průtoku deset kubíků za sekundu značnou rychlostí. „Vodáci považují trať ve Špindlerově Mlýně za nejtěžší v Česku a jednu z nejnáročnějších přírodních tratí ve střední Evropě. Michlák, Kukačka, Bártlova lávka, Studené koleno či Soutěska – to jsou pojmy, které prověřily nejednu vodáckou generaci,“ upozorňuje šéftrenér české vodácké reprezentace Robert Knebel.

Reklama

Výběr článků

Načítám