Hlavní obsah

Ve sklepě našli zazděné sudy s žíravinami

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Rodina Žídkových z Opavy prožívá neuvěřitelné patálie. Ve sklepení svého domku objevila téměř 150 sudů plných žíravin zazděných ještě za socialismu, k nimž se nikdo nezná. V pátek zahájený soud navíc vnesl do případu ještě více otazníků.

Článek

Žídkovi koupili v roce 2002 od správce konkurzní podstaty armaturky Merkanta za zhruba 1,2 milionu korun domek na Hviezdoslavově ulici. Jejich radost brzy zkalil objev zazděného prostoru, kde v sudech leželo 7,5 tun jedovatého odpadu z někdejší galvanovny.

"Nad sklepním prostorem, tedy asi ve třetině domku, nebydlíme, a snažíme se těm místům vyhnout. Jsme všichni nemocní, ale těžko doložit, zda to je vinou žíravin," povzdychl si Petr Žídek. Obyvatelé domu s jedovatým "dárečkem" jsou přesvědčení, že kyseliny už dávno rozežraly sudy a je jen otázkou času, kdy si kyselinový bazén najde cestu ven. "Po letošní zimě stěny plesniví a dostávají podivné zabarvení. Máme strach," konstatoval Žídek.

Jenže k likvidaci se nikdo nemá. Správce konkurzní podstaty nabídl mimosoudně 200 tisíc korun. "Likvidace ale přijde na více jak tři milióny, takže nebylo o čem jednat," vysvětlil Žídek. Magistrát nechal zpracovat odborný posudek, ale zaplatit likvidaci odmítl. Stejně tak krajský úřad.

Proto Žídkovi podali trestní oznámení na správce konkurzní podstaty armaturky a požadují likvidaci nebezpečného odpadu. "Já však rozhodně nejsem vlastníkem těchto sudů. Armaturka kupovala od předchozí společnosti jen movité věci uvedené na seznamu a sudy tam nejsou," prohlásil správce Jaroslav Horký s tím, že majetek ještě přešel přes Fond národního majetku. Jenže původní firma už dávno neexistuje a je vymazána z obchodního rejstříku. Správce přidal další argument:

"V kupní smlouvě se Žídkovi zavázali, že budou pozdější skryté vady akceptovat." "Jenže zazděných 150 sudů se žíravinami rozhodně nepovažuji za skryté vady domu," kontroval Žídek. Soudkyně nakonec případ odročila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám