Hlavní obsah

Vandalové v Ostravě poškodili kabel a zastavili tramvajovou linku

Právo, ab
Ostrava

Na celý den zastavili ve středu provoz tramvajové linky č. 5 v Ostravě neznámí vandalové nebo zloději, kteří poškodili optický kabel, jenž je součástí traťového zabezpečovacího zařízení. Dopravní podnik Ostrava odhaduje škodu v řádu stovek tisíc korun. Na trase linky místo tramvají jezdí celý den autobusy. Právu to řekl mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie případ prověřuje pro podezření z trestného činu poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení, řekla Právu mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Speciální opticko-metalický kabel na jednokolejné trati tramvajové linky č. 5, která vede z Ostravy-Poruby do Zátiší u Budišovic, byl poškozen ve středu časně ráno. „Traťový systém zareagoval po přerušení optického kabelu správným způsobem a odpojil trakční napájení na celé trati. Dopravní dispečink okamžitě vypravil na linku č. 5 autobusy náhradní dopravy. Okamžitě také začal fungovat nedávno zavedený systém akustického hlášení na zastávkách, který upozorňuje cestující na provoz náhradních autobusů, a tedy nutnost přejít z tramvajové zastávky na provizorní autobusovou,“ popsal Albrecht.

Komplikace pro cestující

Doplnil, že během celého dne odborníci dopravního podniku a dodavatele systému zabezpečovacího zařízení pracují na opravě, která spočívá ve velmi pracném napojení optického kabelu pomocí speciálních spojek. „Tato finančně i technicky náročná operace potrvá zřejmě až do večerních hodin. Pak teprve se mohou odborníci pustit do testování celého systému a jeho uvedení do bezvadného stavu,“ doplnil s tím, že tramvajová doprava bude na trase linky č. 5 obnovena až ve čtvrtek ranním výjezdem.

„Pachatelé svým činem způsobili Dopravnímu podniku Ostrava a cestujícím vážné komplikace a na celý den zaměstnali odborníky,“ dodal Albrecht.

Podle Holčákové dosud nezjištěný pachatel přestřihl opticko-metalický kabel z obou stran na sloupu. „Po pachateli pátráme,“ řekla.

Právě na této lince došlo v roce 2008 k čelnímu střetu dvou tramvají, při němž zahynuli tři cestující a dalších pět desítek lidí bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám