Hlavní obsah

Vandalové o Vánocích pomalovali unikátní německý pomník v Jizerkách hákovými kříži

Novinky, Lenka Hloušková

Hákové kříže kdosi namaloval během Vánoc na unikátní pomník ve tvaru Železného kříže u jizerské rozhledny Štěpánka. Pietní místo sloužilo zdejším německým obyvatelům, kteří tam chodívali vzdávat hold svým blízkým, kteří padli ve 2. světové válce. Po skončení bojů Češi několikatunový kolos shodili z kopce. Na původní místo se dostal opět v roce 2011.

Foto: Spolek Jizeran

Na pomník padlým německým vojákům namaloval kdosi hákové kříže.

Článek

Za obnovením pomníku stojí spolek Jizeran, jehož členové jej před rozhlednou vztyčili 28. října 2011. Nahoru ho dostávali po lanech. Obec, na jejichž pozemcích kříž stojí, o jejich akci nevěděla.

Nicméně následně se rozhodla pomník nechat na místě, přidala k němu vysvětlující informační panel sepsaný odborníkem na nacismus a fašismus.

Foto: Spolek Jizeran

Na pomník padlým německým vojákům namaloval kdosi hákové kříže.

K útoku na unikátní pomník došlo pravděpodobně někdy kolem letošních Vánoc. Neznámí vandal či vandalové na něj namalovali několik hákových křížů.

„Částečně se nám podařilo barvu odstranit, ale k jejímu úplnému odstranění budeme muset provést hloubkové čištění a tím kámen omladit, čímž dojde ke ztrátě jeho patiny,“ řekl Novinkám jeden z členů spolku Jizeran.

Foto: Petr Horník, Právo

Na prostranství mezi kameny přicházeli pozůstalí po německých vojácích, kteří padli daleko od domova.

Tvoří jej hlavně lidé žijící a vyrůstající v Tanvaldu, kteří tamní kraj znají dokonale. Mimo jiné proto, že tam jejich rodiny žily už před 2. světovou válkou. O rozbitém pomníku proto slýchávali mnozí od dětství.

Nejsme nacisté, ani fašisté

„Rozhodně nejsme žádní nacisté, ani fašisté. Jsme Češi, kteří ale žijí v domech po Němcích. Chodili jsme do škol, které stavěli... Znovu postavením pomníku jsme chtěli poukázat na skutečnost, že v Jizerkách kdysi žili Němci a Češi vedle sebe. Vzájemně si pomáhali, protože v horách byste jinak ani nepřežili. Ano, byli to Němci, ale byli to taky obyčejní lidé jako vy a já,“ uvádí dále za spolek jeden z členů.

Foto: Spolek Jizeran

Na pomník padlým německým vojákům namaloval kdosi hákové kříže.

A dodává: „Já v místě u Štěpánky vidím hlavně pietní místo padlým: dělníkům, sklářům, řemeslníkům, rolníkům, tátům od rodin, dědečkům, synům a otcům, které prostě historické události semlely. Pro starousedlíky české národnosti to byli zároveň sousedi, spolužáci, kamarádi... Žádné pomníky by se ničit neměly!“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám