Hlavní obsah

Vandala, který poškodil Havlovu chalupu, policie nechytila

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Policie nedopadla vandala, který nastříkal na vrata chalupy Václava Havla v Mladých Bukách u Trutnova, kde exprezident 18. prosince 2011 zemřel, hanlivý nápis. Policisté případ odložili.

Foto: Policie ČR

Posprejovaná vrata chalupy.

Článek

„Policisté ukončili šetření případu poškození chalupy v osadě Hrádeček na Trutnovsku. Po důkladném vyhodnocení všech získaných poznatků, ohledáním místa činu a prověrce v okolí události nedospěli k osobě pachatele a případ po vyčerpání všech dostupných úkonů odložili,“ potvrdil v úterý policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Škodu policie odhadla na pět tisíc korun. „Oprávněný správce budovy se však s žádnou škodou nepřipojil. Samotné nápisy byly odstraněny hned po policejním zadokumentování,“ upřesnil Vincenc.

Na vrata Havlovy chalupy někdo nastříkal hanlivé nápisy

Krimi

Chalupa včetně okolních pozemků patří vdově po Havlovi Dagmar Havlové, jejíhož manžela počastoval vandal hanlivými názvy. Mladobucká starostka Lucie Potůčková (nezávislá) reagovala trestním oznámením. Vandala mohla podle starostky motivovat kauza okolo plánů Havlové vybudovat v okolí bývalé manželovy chalupy rekreační stavby.

„Dělá se kauza z něčeho, co kauzou není. Stavět apartmánový komplex, jenž paní Havlová, která požádala o změnu územního plánu, údajně v okolí chalupy zamýšlí, je vzhledem k charakteru daného území nemožné,“ konstatovala Potůčková, jež by si opuštěný objekt uměla představit jako muzejní připomínku Havlova dlouholetého působení na Trutnovsku.

Zneuctění Havlova jména a poškození chalupy šetřila policie jako nactiutrhání a poškození cizí věci se sazbou až ročního pobytu ve vězení. Policii umožňovala postupovat tvrději skutečnost, že vandal použil sprej. Sprejerství podléhá tvrdší trestní sazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám