Hlavní obsah

Vandal posprejoval Karlův most, nápisy jsou i na lampě a soše

Novinky, kub, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu. Modrými nápisy v angličtině počmáral pravou stranu zábradlí asi od poloviny mostu směrem k Pražskému hradu. Předloni poničila jednu z nejvýznamnějších kulturních památek Česka dvojice německých turistů. Podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové odborný restaurátor nápisy odstraní o víkendu.

Vandal počmáral Karlův mostVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

O nápisech informovala v pátek v poledne ČTK na základě informací její zpravodajky z místa.

„Policisté se případem zabývají po oznámení a na místě shromažďují veškeré poznatky,” potvrdil informaci Novinkám mluvčí policie Richard Hrdina.

Soud potvrdil podmínku i pro druhého sprejera z Karlova mostu

Krimi

Oznámení přijali policisté kolem poledne přes tísňovou linku, mluvčí neuvedl, kdo konkrétně vandalismus nahlásil.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vandal poničil Karlův most

Podle Hrdiny se bude případ řešit zřejmě ve vztahu k paragrafu trestního zákoníku o poškozování cizí věci, za což hrozí až tříleté vězení.

Soud vyhostil cizince, který počmáral sochu svatého Františka na Karlově mostě

Krimi

Nápisy jako například "hate you", "love" nebo "sorry" jsou nastříkány nesmyvatelnou modrou barvou. Posprejovaná je i lampa na mostě.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vandal počmáral na Karlově mostě i lampu

Pražský magistrát situaci již řeší. „Kolegové z Technické správy komunikací současné graffiti již řeší a bude se pravděpodobně odstraňovat i ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy, protože se jeden tag objevil i na jedné ze soch," sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Lišková odpoledne uvedla, že správa již kontaktovala restaurátora, kterého má pro podobné případy nasmlouvaného a který nápisy o víkendu odstraní.

Most hlídá 25 kamer

Karlův most střeží ve dne v noci 25 kamer městského kamerového systému. Mají k nim přístup jak strážníci, tak policisté. „Vzhledem k tomu, že během směny operátoři obsluhují daleko více kamer, není v personálních, technických ani časových možnostech sledovat pouze tento úsek. Tzn. i kdyby bylo každé místo pod kamerami, není v lidských ani technických možnostech (monitor počítače najednou snímá maximálně 16 kamer) sledovat jeden obraz 24 hodin denně,” uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Když přitom před lety město nechalo kvůli útokům vandalů na národní kulturní památku instalovat u mostu nové kamery a u soch speciální elektrický plot, tvrdil magistrát, že strážníci mohou v případě nutnosti zasáhnout na místě během pár minut.

„Pomocí dvanácti kamer, deseti nových a dvou z předchozího období, nyní sledujeme celý Karlův most z obou stran,“ uvedl v roce 2007 tehdejší náměstek primátora Rudolf Blažek.

Seifertová nyní doplnila, že během týdne strážníci nepřijali žádné oznámení o protiprávním jednání, nic nezaznamenaly ani hlídky v terénu. Jak dále připomněla, Karlův most hlídá ještě soukromá bezpečnostní agentura pod názvem Sdružení výtvarníků Karlova mostu, kterou tak pověřila Městská část Praha 1. Mezi její povinnosti patří i ochrana památky.

Podmínka za počmárání Karlova mostu neplatí, Němci půjdou znovu před soud

Krimi

Naposledy se vandalismem na Karlově mostě zabývaly úřady v létě 2019, kdy dvojice turistů z Německa – tehdy jednatřicetiletý Benjamin Wittig a jeho o sedm let mladší bratr Niclas Steiger – poničila sprejem pilíř Karlova mostu mezi Kampou a ulicí U Lužického semináře na Malé Straně.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Karlův most počmáral vandal modrými nápisy

Soud nakonec oběma potvrdil roční podmínku a peněžitý trest.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu v Praze.

Reklama

Související články

Po Karlově mostě jezdila formule 1

Ve středu kolem sedmé hodiny ranní byl na pražském Karlově mostě k vidění monopost formule 1, posloužil k natáčení propagačního materiálu.

Výběr článků

Načítám