Hlavní obsah

Vandal posprejoval cennou barokní památku v Olomouci

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Neznámý vandal posprejoval barokní Terezskou bránu na Palachově náměstí v centru Olomouce. Na památkově chráněný objekt načmáral v minulých dnech několik nápisů.

Foto: Policie ČR

Počmáraná Terezská brána v Olomouci.

Článek

Právo o případu ve středu informovala policejní mluvčí Irena Urbánková. Oznámení o poškození památky podle ní přijali policisté v úterý, přestože k němu došlo už v minulých týdnech.

„Někdo neznámý na památku v době od 1. června do 17. července nastříkal tmavou barvou několik různých nápisů o různých velikostech, nesrozumitelné tahy tmavou barvou a nákres podobný trojúhelníku. Škoda je předběžně odhadována na 23 tisíc korun,“ konstatovala mluvčí s tím, že policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci, za což hrozí až tři roky vězení.

Foto: Policie ČR

Počmáraná Terezská brána v Olomouci

Vandalové se na Terezskou bránu nezaměřili poprvé. Například letos 6. července na ni časně ráno vylezli tři opilí mladíci. Dva z nich dokázali slézt dolů sami, třetího museli sundat hasiči za pomoci výsuvné plošiny. Strážnici tehdy nezjistili, že by byl památkově chráněný objekt jejich jednáním poškozen.

Terezská brána v Olomouci je jedinou dochovanou branou z tereziánských hradeb. Byla postavena v letech 1752–1753 podle návrhu projektanta Pierra Filipa hraběte Bechade de Rochepine. Po císařovně Marii Terezii byla pojmenována v roce 1754 při její návštěvě v Olomouci. Brána má podobu triumfálního oblouku a po odbourání přilehlých hradeb stojí osamoceně.

Reklama

Výběr článků

Načítám