Hlavní obsah

V úterý tady byli skinheadi, tvrdí v osadě Bedřiška

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Honus

Ostravskou osadu Bedřiška, kde v neděli zaútočil neznámý žhář zápalnou lahví na dům romské rodiny Podraných, ovládla druhá vlna strachu. Mezi místními Romy se rozšířila informace, že v úterý večer se zde pohybovali tři skinheadi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ostravskou osadu Bedřiška hlídají nepřetržitě policejní hlídky.

Článek

Na místo proto okamžitě dorazili i policejní vyšetřovatelé a rodinu, kterou navštívili tři vyholení mladíci, hned vyslechli.

Policie zpočátku nechtěla tyto informace vůbec komentovat. V odpoledních hodinách ale ředitel policie Tomáš Landsfeld řekl Právu, že šlo o normální návštěvu. „My známe totožnost těch návštěvníků. S útokem nemají nic společného a nejsou ani poznatky, že by šlo o sympatizanty extremistického hnutí,“ řekl Landsfeld a rozptýlil tak obavy místních. Vyšetřování ve středu převzala krajská kriminálka.

Romové, kteří v úterý vpodvečer viděli tři lidi do domu vcházet, jsou přesvědčeni, že to byli skinheadi. „Měli vyholené vlasy a na nohách těžké vysoké boty a typické bundy, které nosí skini,“ řekli Právu ve středu dva místní Romové, kteří návštěvníky viděli.

Uvnitř domu, který se nachází poblíž domu manželů Podraných, pobyli vyholení muži asi deset minut, pak odešli.

Nechali si vyholit hlavu

V domě, který trojice navštívila, bydlí podle místních Romů matka se dvěma dospívajícími syny, kteří si prý v poslední době nechali vyholit hlavu. Právě za nimi zřejmě návštěvníci přijeli.

„Nemůžu o těch dvou chlapcích říct, jestli se hlásí k neonacistům nebo ne. Nechali se ale vyholit a jsou na nás sprostí. Chovají se vůči nám velmi vulgárně,“ řekl Dušan Podraný, jehož dceru jen díky velkému štěstí nepostihl podobný osud jako Natálku z Vítkova. [celá zpráva]

Podraný si sice podle svých slov rozhodně nemyslí, že by mladíci mohli mít se žhářstvím cokoliv společného, přesto má strach z toho, že by se útok proti jeho rodině mohl opakovat. Proto ve středu dopoledne přišel na radnici požádat, aby se z finského domu, jenž patří radnici, mohl odstěhovat jinam. Radní by jeho žádost měli projednat v nejbližších dnech.

Matka mladíků, jejíž dům údajní skinheadi navštívili, se o celé události nechtěla bavit. „Běžte pryč, nic vám neřeknu. Policie nám zakázala o tom mluvit,“ řekla žena.

Senátorka Janáčková: Prý hledali doklad o diskriminaci

Ke kauze se ve čtvrtek vyjádřila i senátorka Liana Janáčková, která v této lokalitě v roce 2006 působila jako starostka a o problémech hovořila.

Upozornila, že rodina dluží radnici přes 30 000 korun a upozornila, že "dle zpráv od občanů z Bedřišky se v době návštěvy rodiny z Anglie (cca před 14 dny, pozn. red) Podraných domlouvali o přestěhování do Anglie nebo do Kanady". "Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni," dodala senátorka.

Na dům romských manželů Podraných zaútočil neznámý žhář v noci na neděli. Do jednoho z pokojů, ve kterém spala čtrnáctiletá dívka, vhodil zápalnou láhev, ve které byla hořlavina prvního stupně. [celá zpráva]

Láhev se po dopadu doprostřed pokoje nerozbila a dívka tak hořící knot bez problémů uhasila. Pachatel je dosud neznámý, policie na případ nasadila zvláštní patnáctičlenný tým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám