Hlavní obsah

V Tiských stěnách na Ústecku se těžce zranil mladý horolezec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisá (Ústecko)

V Tiských stěnách na Ústecku se v sobotu dopoledne vážně zranil mladý horolezec. Nedaleko osady Ostrov spadl z výšky asi 15 metrů. Při pádu se mu zřejmě vytrhlo z pískovcové skály jištění. Byl v bezvědomí, měl poraněnou hlavu a pravděpodobně i další zranění, vrtulník ho přepravil do ústecké nemocnice. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Foto: HZS Zlínského kraje, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Výzvu dostala horská služba kolem 10:30 přímo na vyhledávácí systém GINA. „Ihned jsme přesně věděli, kde k nehodě došlo, takže jsme tam byli s potřebnou technikou v krátkém čase,“ doplnil k záchranné akci Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory, který na místě zasahoval.

K nehodě zamířil i vrtulník záchranné služby z Ústí nad Labem. „Přímo u nás vysadil záchranáře i s lékařem. Společně jsme se snažili zraněnému obnovit životní funkce a nasadili mu krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace,“ popsal zásah horský záchranář.

Na místo dorazili i hasiči, aby pomohli s transportem zraněného ze skalního terénu. Společně pak dopravili zraněného mladíka k hotelu v Ostrově, kde už čekal vrtulník.

Skalní komplex Tiské stěny je součástí Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Mezi horolezci je velmi oblíbený, k úrazům tam horská služba vyjíždí i několikrát do roka.

Podle Güttnera by měli být horolezci opatrní a dbát všech zásad bezpečného lezení na pískovcových skalách. Zvlášť pečlivě by si měli kontrolovat, zda mají dobře ukotvené jistící prvky.

Reklama

Výběr článků

Načítám