Hlavní obsah

V případu výbušniny u Ikey dostala policie varování z ciziny

Česká policie ohledně nálezu výbušniny u pražského obchodu Ikea obdržela telefonické varování ze zahraničí. Neznámý člověk uvedl, že v Praze hrozí nebezpečí výbuchu. Informoval o tom náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Policií ohraničené místo u obchodního domu Ikea v Praze, kde byl nalezen výbušný systém.

Článek

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v ČT uvedl, že vyšetřovatelé při pátrání po pachateli vycházejí z obdobných útoků v zahraničí.

O nálezu výbušniny v odpadkovém koši u obchodního domu IKEA ve Zličíně informoval policii v pátek kolem 12:30 pracovník ostrahy. Policie žádný další nástražný výbušný systém neobjevila. Přesto preventivně vyklidila a zkontrolovala i další tři prodejny v Praze, Brně a Ostravě. [celá zpráva]

Nálože či podezřelé balíčky někdo už v květnu nastražil v obchodech IKEA v Belgii, Nizozemsku a ve Francii.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté u odpadkového koše, kde byl umístěn výbušný systém.

Média v sobotu informovala, že nálož byla časovaná, a kdyby nebyla objevena a zneškodněna, kolem 17:00 by zřejmě explodovala. Výbušnina se prý podobala těm, které byly nalezeny u dalších evropských obchodů IKEA.

"Měli jsme informaci ze zahraničí, kdy byl určitý telefonát, že v inkriminovanou dobu vybuchne na území hlavního města Prahy nástražný výbušný systém," řekl Husák.

K vyklizení a kontrole prodejen řekl, že se policie k tomuto kroku rozhodla po konzultaci s představiteli firmy IKEA a na základě zkušeností ze zahraničí. "Toto preventivní opatření bylo kvůli nebezpečí výbuchu nezbytné," uvedl Husák.

Evakuace Ikey kvůli bombové hrozběVideo: Novinky

Původně policisté informovali, že evakuace prodejny není nutná. Později ale situaci přehodnotili. Kolem 16:00 zahájili evakuaci pražských obchodů IKEA ve Zličíně a Černém Mostě, zhruba o 30 minut později vyklidili i obchody v Brně a Ostravě. Jen v Praze musely obchody opustit stovky lidí.

Podle Šlachty je pátrání po pachateli teprve na začátku, připustil však, že vyšetřovatelé dávají případ do souvislosti s obdobnými útoky v Evropě a spolupracují se zahraničními kolegy. "Jdeme touto stopou a srovnáváme obdobné útoky ze zahraničí. Je to nejpravděpodobnější varianta - i podle té nálože - že by mohlo jít o obdobný systém," řekl šéf ÚOOZ.

Dodal, že výbušnina nebyla tak silná, aby zbourala obchodní dům, ale mohla vážně ohrozit život a zdraví lidí v bezprostředním okolí výbuchu.

Neadekvátní manipulace s bombou

Policejní mluvčí Pavla Kopecká už v pátek uvedla, že policie vyšetřuje i možné podezření z neodborné manipulace s výbušninou. Vyšetřování se zřejmě týká pracovníka ostrahy, který s náloží manipuloval a podle odborníků přestoupil všechny zásady bezpečnosti. Rozhodl se totiž, že bombu sám zneškodní, a přestřihl dráty.

Pyrotechnici jeho postup označili za naprosto neadekvátní, v neděli se k nim přidal i Šlachta. "To bylo nejen hazardování se životem toho člověka, ale i s životy ostatních lidí," upozornil šéf ÚOOZ.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení, za který pachateli hrozí až osm let odnětí svobody. Podle TV Prima se do vyšetřování zapojily také Bezpečnostní informační služba (BIS) a protiteroristický útvar policie.

Firma IKEA odhaduje škody způsobené přerušením pátečního prodeje na desítky milionů korun. Podle mluvčího firmy Petra Chadraby IKEA od soboty posílila ve svých obchodních domech bezpečnostní opatření. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám