Hlavní obsah

V práci pečoval o nemocné, doma týral družku

Právo, Patrik Biskup

V práci pečoval o nemocné, doma se měnil v agresora, se kterým jeho invalidní družka zažívala peklo. Sanitáře z psychiatrické léčebny v Dobřanech Josefa S. (31) poslal Okresní soud Plzeň-jih na dva roky do vězení za týrání 25leté ženy. Podle spisu svojí partnerce trpící schizofrenií působil různé útrapy téměř rok.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Fackoval ji, bil pěstmi a kopal do ní. Jednou použil i mačetu anebo ji vyválel v kopřivách. K útokům docházelo nejméně třikrát týdně,“ píše se ve zdůvodnění  rozsudku, který zatím není pravomocný. Po posledním napadení v lednu letošního roku skončila žena v nemocnici s polámanými žebry.

„Obžalovaný se násilí dopouštěl na slabé a bezbranné ženě. Přitížilo mu, že v té době byl v podmíněném trestu za jiný násilný trestný čin,“ konstatovala v odůvodnění verdiktu předsedkyně senátu.

Že nějaká ta facka sem tam padla, připustil i Josef S. Vadilo mu, že družka bere drogy. Výrazně ji podle svých slov zmlátil před ukončením jejich vztahu, kdy se dozvěděl, že ji drogový dealer okradl o zlatý prsten a znásilnil, a také to, že si vzala půjčku.

„Ve zkratu jsem jí dal facku, pak pěstí do obličeje a kopl do žeber,“ vypověděl muž.  Přiznal i útok ocílkou, kterou praštil ženu do hlavy. Důvodem byly opět drogy.

Pervitin za mobil

„Daroval jsem jí mobilní telefon a ona ho vyměnila za pervitin,“ obhajoval se muž, který začínal v léčebně pracovat jako uklízeč a po absolvování ošetřovatelského kurzu povýšil na sanitáře. Týraná žena nakonec skončila paradoxně právě v dobřanské léčebně.

Podle soudu vypjaté situace při jejich vzájemném soužití bezpochyby nastávaly, když se obžalovaný snažil marně pomoci osobě duševně nemocné z drogové závislosti. „Poškozená byla za dané situace zvlášť zranitelnou obětí trestného činu,“ upozornila soudkyně.

Ze znaleckého posudku psychiatričky navíc vyplývá, že obžalovaný trpí psychopatickou poruchou osobnosti, která se projevuje v emoční situaci, kdy reaguje impulzivně a agresivně. Kromě toho má sklony k pití alkoholu.

Reklama

Výběr článků

Načítám