Hlavní obsah

V polích na Břeclavsku zastavili celníci dva promrzlé běžence

Hlídka jihomoravských celníků zajistila v polích u Lanžhota na Břeclavsku další dva běžence, tentokrát Alžířana a Syřana. V tiskové zprávě to v pondělí uvedla mluvčí jihomoravské Celní správy Lada Temňáková. Před týdnem na stejném místě hlídka zajistila čtyři běžence.

Foto: Celní správa

Ilustrační foto

Článek

Na dva nové běžence narazila hlídka v sobotu nad ránem, kdy celníci procházeli parkoviště u dálnice D2 nedaleko státní hranice se Slovenskem a kontrolovali řidiče a jejich doklady.

„Jeden z celníků si všiml dvojice mužů přicházející od 'zelené hranice' se Slovenskem. Vzhledem k podezření, že by se mohlo jednat o nelegální běžence, rozhodli se celníci ověřit jejich totožnost," uvedla mluvčí.

Celníci zastavili na D1 auto kvůli známce. Vystoupilo pět uprchlíků

Krimi

Domluva s muži byla podle ní velmi složitá, poněvadž pouze jeden z nich se dokázal částečně domluvit anglicky. Muži byli promrzlí, a tak je celníci odvezli na služebnu a nabídli jim horký čaj.

„Postupně se podařilo zjistit, že se jedná o Alžířana a Syřana. Alžířan neměl u sebe žádné doklady a Syřan měl evidenční kartu imigračního tábora v Srbsku,” uvedla mluvčí. Oba muže si pak podle ní převzala policie.

Čtveřici běženců hlídka celníků zajistila na stejném místě i před týdnem. Tehdy šlo o čtyři mladé cizince bez jakýchkoli dokladů. Jediné, co jim bylo rozumět, byl dotaz „Germany?”, uvedla tehdy mluvčí. Zřejmě šlo o Afghánce. I tehdy si je převzala policie.

Germany? uslyšeli celníci od uprchlíků pobíhajících po poli na Břeclavsku

Krimi

Zachycených lidí, kteří do země vstoupili nelegálně, na jihu Moravy loni oproti roku 2018 mírně přibylo. Policisté v Jihomoravském kraji loni zajistili 568 těchto lidí, o rok dříve jich bylo 359. Mírně se zvýšila i takzvaná tranzitní migrace, kdy ČR není cílem těchto lidí – loni policie takto zajistila 69 lidí z celkového počtu, o rok dříve 30.

Reklama

Výběr článků

Načítám