Hlavní obsah

V policejních celách je devět obviněných v kauze ROP Severozápad

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Policie stále zadržuje devět z 24 lidí obviněných v kauze související s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Zadržováni jsou kvůli obavě, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné. Uvedla to ve středu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bradáčová uvedla, že žalobci mají k dispozici lhůtu 48 hodin, do které mohou rozhodnout o případném návrhu na vzetí obviněných do vazby. Podle ní jsou však zatím úvahy o vazebních návrzích předčasné.

Kauza se týká poškozování zájmů Evropské unie a také dalších trestných činů, které mohly být spáchány v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad.

Mezi obviněnými figurují podnikatelé i politici z Ústeckého i Karlovarského kraje. Mimo jiné bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil (oba ČSSD), podnikatel Daniel Ježek, bývalý senátor Alexandr Novák nebo Jiří Červinka. Podle serveru Aktuálně.cz policie zadržela i ředitele odboru ministerstva průmyslu Vladimíra Bártla.

Aktuální případ, na který dohlíží pražské vrchní státní zastupitelství, zřejmě souvisí s kauzou bývalého ředitele úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze, který je z poškozování zájmů Evropské unie obviněn už od loňského prosince. ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz.

Desítky ovlivněných projektů

Kušnierz ručně sepsal několik dokumentů, ve kterých popsal údajné manipulace a ovlivňování projektů v ROP Severozápad. Sepsal i seznam 54 údajně ovlivněných projektů.

ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám