Hlavní obsah

V Plzni hynou lišky, veterináři mají podezření na vzteklinu

Novinky, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Několik lišek uhynulo za dosud nevyjasněných okolností v oblasti Boleveckých rybníků v Plzni. Není vyloučeno, že jejich smrt může souviset s nebezpečnou nákazou, například vzteklinou. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Plzni Richarda Bílého by měli být lidé v této lokalitě obezřetní.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

ilustrační foto

Článek

„V okruhu dvou kilometrů jsme chytili společně s městskými strážníky dvě odrostlejší mláďata, která byla nebývale krotká. Obě později v naší karanténě uhynula. Ještě předtím tady lidé našli mrtvou dospělou lišku,“ řekl Právu vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Jedno z mláďat se podle Makoně později začalo zmítat v křečích. „Škubalo hlavou jako by mělo napadený nervový systém. To je jeden z příznaků vztekliny. Okamžitě jsem informoval veterinární správu,“ doplnil Makoň. Vzorky odebrané ze zvířat míří na rozbor do národní referenční laboratoře v Praze.

„Jako první samozřejmě chceme vyloučit nákazu vzteklinou. Prvotní výsledky bychom měli znát v úterý nebo ve středu,“ uvedl Bílý s tím, že vzteklina se na Plzeňsku neobjevila už více jak deset let. Podle něho už jen to, že liškám chyběla přirozená plachost, nasvědčuje nějakému zdravotnímu problému. „Dokud si nebudeme jistí, co úhyn lišek způsobilo, apeluji hlavně na pejskaře, aby své čtyřnohé miláčky nenechávali v této lokalitě volně běhat,“ uzavřel Bílý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám