Hlavní obsah

V Ostravě hořela skládka odpadu, obyvatele vyděsil černý kouř

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Obyvatele Ostravy vylekal v neděli odpoledne hustý černý dým valící se z městské části Hrušov. Černý kouř zaregistrovali dokonce i obyvatele Bohumína-Šunychlu. Právo zjistilo, že hořel odpad na skládce odpadové městské společnosti OZO Ostrava. Na místě zasahovalo několik hodin deset jednotek hasičů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiče v neděli odpoledne zaměstnal požár skládky.

Článek

Město po 16. hodině vydalo varování občanům. „Hasičům se stále nedařilo dým rozehnat, vydali jsme proto varování obyvatelům Ostravy, aby nevětrali a počkali, až se ovzduší pročistí,“ sdělil odpoledne náměstek ostravského primátora Dalibor Madej (ODS).

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiče v neděli odpoledne zaměstnal požár skládky.

Požár hromady odpadu se hasičům podařilo uhasit v podvečer po půl šesté. Mluvčí hasičů uvedl, že balíky sem byly dovezené ze žlutých kontejnerů. „Plasty byly určeny jako palivo pro cementárnu,“ upřesnil Petr Kůdela. Kupa zabírá plochu zhruba 30x20 metrů a do výšky má osm metrů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiče v neděli odpoledne zaměstnal požár skládky.

Meteorologové podle Petra Drobka z Českého hydrometeorologického ústavu nenaměřili v ovzduší zvýšené koncentrace nebezpečných látek. Podle jeho slov to ale neznamená, že se do ovzduší nedostaly, kouř z požáru mohl jít mimo stanice, které škodliviny v ovzduší měří.

„Měřicí stanice nezaznamenaly v ovzduší v danou dobu ani zvýšené koncentrace prachu, ani oxidů síry, ani oxidu dusičitého. Naštěstí dnes v Ostravě panovaly velmi dobré rozptylové podmínky,“ vysvětlil meteorolog.

Foto: pro Novinky Kamil Ožana

V Ostravě Hrušově hoří skládka odpadů.

Podle náměstka Madeje se k lidem nebezpečné látky nedostaly díky silnému větru. „Lidé mohli jen cítit zápach, hlavně ti ze Slezské Ostravy,“ shrnul Madej.

U požáru byl také náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM).

Na skládku v Ostravě-Hrušově přivezly nákladní vozy první odpadky už v roce 1982. Každý den na ní končí 200 tun odpadu z ostravských domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám